EET v nejchudším koutu Česka: Babiš na lednici, jídlonosiče i strach z návalu turistů

Ivana Gračková
2. 12. 2016 9:25
Elektronická evidence tržeb se nejvíce dotkne malých venkovských hospod, varovali kritici před spuštěním projektu, který má omezit daňové úniky. Často tam dosud neměli ani modernější pokladnu, ani internet – obojí je teď potřeba kvůli online odesílání každé účtenky. V první den fungování EET jsme se podívali, jak si s novinkou poradili v Osoblažském výběžku na Bruntálsku.
Restaurace Nostalgie v Osoblaze je jedna ze dvou široko daleko, které vaří.
Restaurace Nostalgie v Osoblaze je jedna ze dvou široko daleko, které vaří. | Foto: Ivana Gračková

Osoblaha – Restaurace Nostalgie v centru Osoblahy je jedna ze dvou široko daleko, které vaří. Od otevření v 11 hodin zhruba do půl jedné je v ní fofr, ovšem i přesto tady ve čtvrtek 1. prosince zvládli první den ostrého provozu elektronické evidence tržeb (EET) s přehledem.

Na menu sem chodí lidé z okolí, často v pracovním. Hodně z nich, hlavně důchodci, si odnáší obědy v jídlonosičích.

"Dnes tu na oběd naštěstí nebylo moc lidí, tak jsme to stíhali v klidu i s vydáváním účtenek. Ale ve zkušebním provozu, když přišlo kolem poledne více lidí, tak nás vydávání účtenek strašně zdržovalo. Navíc se nám kolikrát zařízení seklo klidně i na deset minut. A chlapi nemají čas, potřebují rychle pojíst a vypadnout zpátky do práce,“ říká číšník Václav Červenka.

Nostalgii mají zhruba rok v pronájmu manželé Bernaťákovi. „Manžel chtěl vždycky vařit, tak jsme si to tu pronajali. Ještě máme v nájmu jeden podnik na náměstí, kde se nevaří. Obsluhují tam zaměstnanci. Ale nevím, zda bychom do toho šli, kdybychom věděli, co všechno nás čeká,“ vysvětluje Monika Bernaťáková.

Náklady na vybavení obou podniků systémem EET přišly na 25 tisíc korun. Při kupní síle místních obyvatel – Osoblažsko je jeden z nejchudších regionů České republiky – je to pořádná rána do rozpočtu. Menu tady prodávají za 85 korun, za stejnou cenu je mezi minutkami třeba dvousetgramový řízek s bramborem.

Kolem jedné odpoledne se podnik vyprázdní a do večera, kdy přijdou štamgasti na pivo, prý bývá víceméně klid.

"Elektronická evidence tržeb sama o sobě mi nijak zvlášť nevadí. Vadí mi, že se nám stále něco nového nařizuje – napřed kontrolní hlášení DPH a teď zase tohle. Navíc nám EET nijak nepomůže s účetnictvím, třeba s účetní závěrkou,“ povzdechne si Monika Bernaťáková.

Až přijedou turisté

Zatímco dříve se ve všech hospodách na Osoblažsku těšili na léto, kdy se s příjezdem turistů vždy rozhýbají tržby, teď se děsí.

"Během sezony vždy v poledne přijede do Osoblahy vláček s parní lokomotivou, který v 15 hodin zase odjíždí zpět. Máme maximálně hodinu a půl na to, abychom obsloužili 100 až 130 lidí, kteří se sem nahrnou. Vydáváme jen hotovky, protože jinak bychom nestíhali. Teď už jsme přemýšleli, jak to budeme řešit. Asi najmu jen k tabletu zvlášť jednu sílu, která bude objednávat. Jinak to nebudeme zvládat,“ říká hospodská.

Osoblaha je centrem osoblažského výběžku na severovýchodě republiky, ze dvou stran ohraničeného polskou hranicí. Od zbytku Česka ho dělí masiv Jeseníků. Spadá do okresu Bruntál, lokality s tradičně vysokou nezaměstnaností – v samotném Osoblažsku je bez práce 13,8 procenta lidí, což je nejvíce ze všech mikroregionů v republice.

Napište mu dopis

Branou na Osoblažsko je obec Třemešná. Tady začíná místní unikát – úzkokolejná trať, po níž v létě jezdí zmíněná parní lokomotiva s veselými vagony plná turistů. Přes zimu musí k místní přepravě stačit normální úzkorozchodný motoráček.

V Třemešné nyní funguje jediná hospoda U Huberta, vybudovaná v části rodinného domu. Večer tam bývá živo, všichni se vzájemně znají a cizí host budí neskrývanou pozornost. Na lednici tady mají velkou nálepku s fotkou ministra Andreje Babiše a nápisem “ANO, kudy chodím, lžu a kradu”.

Třemešná, restaurace U Huberta
Třemešná, restaurace U Huberta | Foto: Ivana Gračková

V první den ostrého provozu EET jeden z místních štamgastů navrhuje, že by se měl ministrovi napsat dopis, aby jejich hospodskému odpustil veškeré daně. Restaurant nadšeně souhlasí.

„Protože náš Jaryn všechno, co vydělá, vrazí do včel. A včely jsou zapotřebí, protože když ty nebudou, tak nebudeme ani my,“ filozofuje Zdeněk Dybalík nad svým pivem. Systém EET funguje v Třemešné bez technických potíží, před majitelem Jaroslavem Vaculíkem ale stejně leží na výčepu účtenky se jmény jednotlivých hostů a klasickými plůtky podle počtu vypitých piv. 

Nový podnik

Zatímco před rozjezdem e-tržeb se řešilo, kolik restaurací kvůli nim skončí, v obci Pitárné budou mít po jejich startu naopak novou hospodu. Pokud se tedy podaří nějak rozhýbat internetový signál.

Od obecního úřadu si pronajala přízemí stylového kulturního domu Renáta Vašínová. Aby se do malé obce na Osoblažsku mohla přestěhovat za svou dcerou a její rodinou, musela si tam nejprve tímto způsobem vytvořit pracovní místo.

Věří, že jediná hospoda v obci ji uživí. Radost z příprav na slavností otevření nové restaurace jí ale kalila nefunkční pokladna: „Nevím, jak to zítra udělám. Přitom jsme přímo pod kostelem, na kterém je anténa," upřesňuje.

Největší problém mají ti, kdo jeli na černo

I tady na severovýchodě Česka se mezi hospodskými dají najít vyslovení příznivci EET. Jedním z nich je majitel malinké restaurace Daniels v Jindřichově Daniel Iljaševič. Sám totiž pokladny i prodává. Přitom číšnici Beátu Rachunkovou, která v jeho podniku obsluhuje, systém zatím trochu trápí: „Zkoušíme ho už tři měsíce. Někdy účtenka vyjede, někdy ne. Jeden den zadáme položku, druhý den tam není," říká.

Majitel restaurace Daniels v Jindřichově na Bruntálsku Daniel Iljaševič
Majitel restaurace Daniels v Jindřichově na Bruntálsku Daniel Iljaševič | Foto: Ivana Gračková

"Co si budeme povídat, největší problém budou mít s EET ti, kteří jeli na černo,“ myslí si Iljaševič. Že by někdo musel zdražovat, nebo dokonce zavírat podnik kvůli EET, považuje za nesmysl. Restaurace Daniels funguje jen pár měsíců, majitel ještě ani nestačil vyrobit vývěsní štít. Je to jediná hospoda v Jindřichově, kde dostanete i jídlo. Ovšem žádnou českou klasiku. Dělají tu bramboráky bez tuku nebo panini, tortilly s masovou směsí.

Obsluhovat i chystat jídlo stíhá Beáta Rachunková sama, a když je přes den vkusně zařízená hospůdka prázdná, věnuje se servírka v mezičase svému internetovému obchodu. Do podniku prý chodí hlavně známí a kamarádi, jen o víkendech je v něm živěji a přicházejí i další hosté.

Majitel věří, že v létě podnik zaplní také výletníci. „Nepočítám s tím, že bych na hospodě se čtyřmi stoly nějak vydělal. Ale podnik dá práci pár lidem a to se taky počítá,“ míní Iljaševič.

 

Právě se děje

Další zprávy