EET u plateb kartou na internetu někde nejde zavést, varují zástupci e-shopů

ČTK ČTK
13. 1. 2017 14:02
Poslanci o pět hlasů zamítli možnou úpravu zákona o EET, která by z povinnosti evidovat vyjmula platby kartou na internetu. Pro e-shopy se jedná o velké technické komplikace, v některých případech až neřešitelné, varuje Asociace pro elektronickou komerci.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha – Povinnost evidovat v rámci elektronické evidence tržeb (EET) i platby za zboží zaplacené kartou přes internet znamená pro e-shopy velké technické komplikace. Podle Asociace pro elektronickou komerci (APEK) jsou problémy v některých případech až neřešitelné.

Poslanci zamítli možnou úpravu zákona o EET. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) neuspěl s návrhem, aby pod evidenci tržeb nespadaly nákupy v e-shopech v těch případech, kdy zákazník platí kartou přes internet a transakce se odehraje bez osobní účasti.

"Nyní tedy musíme vyřešit nejen ve spolupráci se státní správou, jak postupovat při evidenci tržeb u online platebních metod v praxi. Pro e-shopy se jedná o velké technické komplikace, v některých případech až neřešitelné," uvedl výkonný ředitel APEK Jan Vetyška.

O zklamání jde podle asociace i proto, že návrh neprošel o pouhých pět hlasů. "I když se z praktického tématu stalo téma politické, podařilo se přesvědčit o smysluplnosti tohoto návrhu řadu poslanců. Víceméně všechny strany uznávají, že online platby přijaté v internetových obchodech jsou do EET zahrnuty zbytečně, změny se ale nakonec dosáhnout nepodařilo," dodal Vetyška.

Neschválením výjimek poslanci podle zakladatele pokladního systému Septim.cz Zbyňka Švece hodili část podnikatelů doslova přes palubu. Očekává proto v nejbližších dnech chaos, ale i ukončení činnosti některých z nich. "E-shopy nejsou schopny z technického hlediska některým částem zákona dostát a pro drobné živnostníky to jednoduše kvůli nízkým obratům vůbec nedává smysl," uvedl Švec.

Ministr Babiš a jeho úředníci spoustě věcí kolem EET nerozumí. Nerozumí jim ale ani majitelé obchodů, říká Jan Vetyška | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy