EET měla první větší výpadek, pokladny hlásily problémy zhruba hodinu

ČTK ČTK
Aktualizováno 13. 12. 2016 18:50
Elektronická evidence tržeb měla dnes ráno první větší výpadek. Pokladny napojené do systému hlásily problémy zhruba 45 minut kolem osmé hodiny ranní. Podle Michala Bláhy ze serveru HlídačEET.cz se obchodníkům mezi 07:46 a 08:30 vracely hlášky "datová zpráva nebyla zpracována kvůli technické chybě nebo chybě dat".
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Praha – Elektronická evidence tržeb měla dnes ráno první větší výpadek. Pokladny napojené do systému hlásily problémy zhruba 45 minut kolem osmé hodiny ranní.

Podle Michala Bláhy ze serveru HlídačEET.cz se obchodníkům mezi 07:46 a 08:30 vracely hlášky "datová zpráva nebyla zpracována kvůli technické chybě nebo chybě dat".

Bláha na Twitteru uvedl, že Generální finanční ředitelství problémy popřelo a potvrdilo upgrade systémů mezi šestou a osmou hodinou ranní.

Generální ředitel finanční správy Martin Janeček ale později v rozhovoru pro Aktuálně.TV výpadek potvrdil. Došlo k němu ráno při plánované údržbě na datovém centru, polovina účtenek pak asi 35 minut nedostávala kódy FIK. "Učinili jsme všechno pro to, aby se chyba neopakovala," uvedl Janeček.

Restauratéři a hoteliéři mají povinnost evidovat tržby elektronicky od 1. prosince. Za 12 dní ostrého provozu odeslali na servery Finanční správy zhruba 31,1 milionu účtenek, správa zároveň evidovala 1128 oznámení o nevydání účtenky. Do EET je zapojeno 40 658 podnikatelů, což odpovídá dřívějším odhadům správy.

Vláda si od evidence slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků. Po hotelech a restauracích se budou muset od března příštího roku zapojit do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy. Následovat budou i další obory podnikání.

 

Právě se děje

Další zprávy