EET je jako StB, demonstrovali lidé na Václavském náměstí. Sešly se jich stovky

ČTK ČTK
Aktualizováno 3. 12. 2016 14:34
Na Václavském náměstí se v sobotu sešly stovky lidí, kteří demonstrovali proti elektronické evidenci tržeb. Ta začala platit od čtvrtka pro restaurace či hotely. Demonstranti si přinesli transparenty, například EET je jako StB nebo Vzkaz Ježíškovi - čert vem Babiše. Akce trvala zhruba hodinu.
Asociace podnikatelů a manažerů uspořádala 3. prosince v centru Prahy demonstraci proti zavedení elektronické evidence tržeb (EET).
Asociace podnikatelů a manažerů uspořádala 3. prosince v centru Prahy demonstraci proti zavedení elektronické evidence tržeb (EET). | Foto: ČTK

Praha - Na Václavském náměstí v Praze v sobotu po poledni demonstrovalo několik stovek lidí proti zavedení elektronické evidence tržeb (EET).

Zákon o EET vstoupil v účinnost ve čtvrtek a jako první se do evidence musí zapojit stravovací a ubytovací služby. Podle nejnovějších údajů Finanční správy odeslali restauratéři a hoteliéři již přes 6,7 milionu účtenek.

Demonstranti si přinesli transparenty, například EET je jako StB, Vzkaz Ježíškovi - čert vem Babiše, Chceme svobodu, ne diktaturu státu nebo Sbohem, svobodné podnikání. Skandovali hesla jako Babiš ven nebo Babiše do koše.

Akce trvala něco přes hodinu. Podle odhadu zpravodaje ČTK se akce zúčastnilo zhruba 500 lidí.

Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija prohlásila, že vláda v čele s Andrejem Babišem a Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) hází podnikatelům klacky pod nohy a dělá z nich zloděje. "Tohle musí skončit. Dobře víme, kolik peněz jako podnikatelé dáváme na to, aby nás vláda mohla šmírovat. Andrej Babiš by nás všechny nejradši zaměstnal ve svém agrosocialistickém kolosu," dodala Udženija.

Živnostník Daniel Pitek z Velemína uvedl, že ještě do středy provozoval hospodu na vrcholu Milešovky, ale kvůli zavedení EET musel skončit. "Připadám si jako indiáni, kterým kdysi sebrali území, zavřeli je do rezervací a byli závislí na almužně od bílého muže," doplnil.

Shromáždění uspořádala Asociace podnikatelů a manažerů ve spolupráci s Okresní hospodářskou komorou v Jablonci nad Nisou a hnutím Radostné Česko bez EET.

 

Právě se děje

Další zprávy