Edice PubliConu otevírá diskusi, jak pečovat o děti

CSR Fórum
26. 1. 2012 9:42
Nová edice agentury Publicon informuje o právech dětí a přináší rozhovory s odborníky
Foto: NTMD

Praha - Opuštěné děti by měly vyrůstat v rodinách a ne v dětských domovech, shodují se odborníci. Aby ale tento systém v Česku fungoval, je třeba několik změn. Podrobný vhled do problematiky ochrany dětí přináší nová Edice Otvíráme. Tu za podpory Nadace Terezy Maxové dětem (NTMD) začala vydávat Agentura PubliCon.

První číslo nazvané Cesta českého dítěte do ústavu (a zpět) rozebírá v souvislosti s chystanou reformou péče o děti srozumitelnou a poutavou formou argumenty odborníků pro i proti rušení dětských center a domovů.

"Evropa rušila dětskou ústavní péči před čtyřiceti lety," říká v rozhovoru pro Edici Otvíráme ředitel odboru rodiny a dávkových systémů Ministerstva práce a sociálních věcí ČR Miloslav Macela, který vede tým pro přípravu reformy péče o děti a doplňuje: "Na konci by měl být systém, který by měl dokázat udržet většinu dětí v rodinném prostředí."

Máme za centra náhradu?

Z jiného úhlu nahlížejí problematiku reformy pracovnice Dětského centra při Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze - ředitelka Jaroslava Lukešová a psycholožka Markéta Hrdličková.

"Dětská centra rušit můžeme. Ale musíme vědět, kdo jejich práci nahradí," komentují chystanou transformaci někdejších kojeneckých ústavů.

Podle ředitelky Střediska náhradní péče Věduny Bubleové je k reformě nejvyšší čas. "Že děti mají vyrůstat nikoli v prostředí ústavů, ale v rodině, pochopila už většina zemí. Tento trend vychází z dlouhodobých výzkumů, které výmluvně ukazují, jak se psychická deprivace z dětství stráveného v ústavu později projeví a jaké negativní následky má."

Edice informuje o právech dětí

Vedle zmíněných tří klíčových rozhovorů přináší první číslo Edice Otvíráme srovnání nákladů na ústavní a náhradní rodinnou péči u nás a ve světě a či třeba výňatky z doporučení Výboru pro práva dítěte OSN České republice.

"Nabízíme tento magazín jako prostor, do nějž může vstoupit každý - a věříme, že každý si odsud i něco odnese. Jeden snad dosud nepovšimnutou souvislost, jiný možná pochopení stanovisek dosud protichůdně působících odborníků, a další se k diskusi třeba dokonce i přidá. V sázce je hodně. Péče o děti a ochrana jejich práv," píše v editorialu prvního čísla Tereza Maxová, patronka a předsedkyně správní rady NTMD.

Z různých úhlů se bude PubliCon tématu věnovat i v roce 2012, kdy plánuje vydat další čtyři čísla Edice Otvíráme.

 

Právě se děje

Další zprávy