Vydavatelství Economia podpoří nový nezávislý maďarský web částkou 5,4 milionu korun

Ekonomika Ekonomika
22. 9. 2020 11:12
České vydavatelství Economia slíbilo vznikajícímu nezávislému maďarskému zpravodajskému webu Telex.hu dar 200 000 eur (5,4 milionu Kč). Vedení Economie uvedlo, že tak chce médiu v zemi, kde se premiér Viktor Orbán snaží umlčet kritické hlasy, vyjádřit solidaritu. Obě média nyní ladí detaily podpory a také hledají prostor pro další možnou spolupráci.

Economia, vlastněná investorem Zdeňkem Bakalou, tak podle vedení firmy reagovala na ohroženou svobodu projevu a médií v Maďarsku a i na situaci okolo maďarského portálu Index.

Předsedkyně představenstva společnosti Economia Zuzana Řezníčková uvedla, že odchod většiny redakce Indexu předznamenal úpadek dříve respektovaného a vlivného média z tenčící se skupiny maďarských sdělovacích prostředků nezávislých na vládě strany Fidesz.

"Naštěstí se tým bývalých redaktorů Indexu rozhodl pokračovat v kvalitní, nezávislé žurnalistice v rámci nového média, online portálu Telex. Odhodlání Telexu odvádět prvotřídní novinářskou práci, a to zejména v době, kdy je to nejvíce zapotřebí, s námi silně rezonuje," řekla Řezníčková. "V duchu solidarity se představenstvo a majitel mediálního domu rozhodli podpořit projekt Telex darem ve výši 200 000 eur na počáteční náklady a na zprovoznění média," dodala.

Jedinou podmínkou, se kterou je dar spojený, je podle Řezníčkové závazek Telexu poskytovat profesionální, svobodnou žurnalistiku. Podle výkonného ředitele Telexu Mártona Kárpáriho, který jednání potvrdil, Economia nepožaduje za svůj dar podíl v jeho firmě.

Za zpravodajským webem Telex.hu stojí bývalí redaktoři největšího maďarského portálu Index.hu, kteří po propuštění šéfredaktora Szabolcse Dulla podali v létě výpověď kvůli obavám ze ztráty nezávislosti. Web Telex.hu dosud není v provozu, některá zjištění však redaktoři už teď zveřejňují na Facebooku. Podle Reuters na web přispělo už více než 32 000 lidí.

Mediální dům Economia provozuje jeden z nejčtenějších českých zpravodajských webů Aktuálně.cz a řadu tematických internetových titulů a služeb včetně freemailových portálů Centrum.cz či Atlas.cz

Economia vydává také deník Hospodářské noviny, týdeníky Ekonom a Respekt a několik odborných titulů. Více než deset let ji vlastní podnikatel a investor Zdeněk Bakala.

 

Právě se děje

Další zprávy