ECB překvapila trhy, desítky miliard eur bude do ekonomiky pumpovat i celý příští rok

Janis Aliapulios Jaroslav Krejčí, Janis Aliapulios
Aktualizováno 8. 12. 2016 14:44
Rada guvernérů ECB dnes podle očekávání přistoupila k prodloužení programu nákupu vládních a firemních dluhopisů. Trhy však překvapila tím, že program bude pokračovat nejméně do konce příštího roku. Analytici čekali ukončení už v září 2017. Od dubna se objem nakupovaných dluhopisů sníží z 80 na 60 miliard eur měsíčně.
Prezident ECB Mario Draghi
Prezident ECB Mario Draghi | Foto: Reuters

Frankfurt  Evropská centrální banka bude ekonomiku eurozóny podporovat masivními nákupy aktiv déle, než původně plánovala. Odkup vládních a korporátních dluhopisů za 80 miliard eur měsíčně měl skončit v březnu 2017. Vedení ECB ale dnes rozhodlo, že bude v programu takzvaného kvantitativního uvolňování pokračovat nejméně do konce příštího roku.

Od dubna však objem nákupů sníží na 60 miliard eur měsíčně. Analytici s prodloužením programu sice počítali, očekávali ale, že skončí už v září 2017.

K prodloužení programu došlo i přesto, že statistická data ukazují na zrychlení ekonomiky eurozóny, růst inflace a propad nezaměstnanosti. ECB navíc v tiskovém prohlášení uvedla, že v případě zhoršení výhledu inflace či zhoršení situace na finančních trzích objem měsíčních nákupů navýší.

Kurz eura se bezprostředně po oznámení vydal prudce vzhůru, vzápětí se však kurz vydal opačným směrem.

Čtvrteční rozhodnutí ECB je důležité také pro budoucí vývoj kurzu koruny. Česká národní banka totiž k situaci v eurozóně při rozhodování o její měnové politice přihlíží. Při sestavování aktuální prognózy, která je základním podkladem pro určení termínu ukončení kurzového závazku, ČNB počítala s tím, že ECB program nákupu aktiv ukončí v březnu příštího roku.

"Dnešní rozhodnutí ECB je tak z pohledu ČNB faktorem, jenž sám o sobě hovoří pro pozdější ukončení kurzového závazku, tedy později než v polovině roku 2017. Měnové podmínky v eurozóně zůstanou uvolněnější po delší dobu, než prognóza ČNB předpokládala, uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč."

Program nákupů aktiv, který má za cíl povzbudit hospodářský růst v eurozóně a dostat inflaci ke dvěma procentům, zahájila ECB v březnu 2015. Původně měl skončit letos v září, ECB jej ale loni v prosinci prodloužila o půl roku, do konce března 2017. V té době už se bude účet za nakoupená aktiva blížit 1,75 bilionu eur. Na konci příštího roku už dosáhne 2,3 bilionu eur.

 

Právě se děje

Další zprávy