E-shopy vyjmutí platby kartou z EET vítají, přišlo prý ale pozdě

ČTK ČTK
15. 12. 2017 14:45
Internetové obchody vítají rozhodnutí Ústavního soudu, který osvobodil bezhotovostní platby od EET. Znamená to pro ně ale další náklady.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dnešní rozhodnutí Ústavního soudu ohledně elektronické evidence tržeb (EET) internetové obchody sice uvítaly, s ohledem na vynaložené náklady podle nich ale přišlo pozdě. Vyjmutí bezhotovostních plateb z EET bude pro ně totiž znamenat další náklady.

Ústavní soud dnes zrušil plánovaný začátek třetí a čtvrté etapy EET a s odloženou platností škrtl i několik dalších ustanovení zákona, včetně bezhotovostních plateb.

"Bezhotovostní platby, ať již platba kartou, či on-line platební metody, jsou totiž dostatečně dohledatelné, a podle našeho názoru do EET v zásadě nepatří," řekl výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška.

Největší tuzemský e-shop Alza.cz považuje úpravu provedenou Ústavním soudem ve vztahu k bezhotovostním platbám za logickou. "Rozhodnutí budeme v našem informačním systému samozřejmě reflektovat, nicméně další úpravy tohoto informačního systému s sebou ponesou opět nadbytečné náklady," uvedla mluvčí Patricie Šedivá.

Podle společnosti KasaMax, která prodává pokladní systémy, vyjmutí plateb kartou a bezhotovostních plateb bude znamenat komplikace jak pro poskytovatele pokladních systémů, tak podnikatele. Bude nutné provést rychle úpravy v aplikacích.

"To bude znamenat samozřejmě zátěž pro nás jako poskytovatele pokladních systémů, ale výrazně to dopadne také na naše klienty. Ti si budou muset systém aktualizovat, což v některých případech nebude větší problém, jinde ale bude potřeba aktualizace manuálně přímo u provozovatele. Zde pak budou nutné výjezdy našich techniků," uvedl provozní ředitel společnosti Martin Laštovica.

"Od počátku tvrdíme, že firmy, které nechávají digitální stopu, např. e-shopy, by neměly být do režimu EET zahrnuty. Jejich příjmy jsou jednoduše dohledatelné v elektronické podobě," dodal předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček.

Podle předsedy Asociace českého tradičního obchodu Zdeňka Juračky je třeba rozhodnutí Ústavního soudu respektovat. "Ustanovení zákona, která byla zrušena, by neměla mít zásadní dopad na český trh. Jako obchodníci považujeme za důležité, že zákon jako celek nebyl zrušen a že jeho klíčová ustanovení platí," dodal Juračka.

EET by se podle rozhodnutí soudu neměla týkat například plateb kartou. Tržby plynoucí z bezhotovostních převodů jsou podle soudu poměrně dobře dohledatelné a není tedy dostatečně silný a legitimní zájem státu na jejich plošné evidenci.

"Stát musí dodržovat určité jisté informační sebeomezení, může-li jím zajišťované funkce zabezpečit i jinak. V opačném případě dochází k porušení práva na ochranu soukromí a na informační sebeurčení tak, jak je tomu v tomto případě," uvedli soudci.

 

Právě se děje

Další zprávy