Největší mzdu v Británii bere ředitelka sázkové kanceláře. Loni si přišla na miliardy

ČTK ČTK
19. 12. 2019 11:47
Britská multimiliardářka a zakladatelka internetové sázkové společnosti Bet365 Denise Coatesová (52) si loni vydělala 323 milionů liber (téměř 9,7 miliardy Kč), což je nejvyšší mzda vyplacená britskou firmou v loňském roce a více než 2000násobek platu premiéra Borise Johnsona.
Denise Coatesová.
Denise Coatesová. | Foto: Reuters

Coatesová zároveň překonala svůj rekord z předchozího roku, kdy si přišla na 265 milionů liber. Informoval o tom ve čtvrtek britský list The Guardian.

Základní mzda Coatesové za 12 měsíců končících v březnu 2018 činila 276 585 000 liber. Vzhledem k jejímu více než 50 procentnímu podílu ve firmě, jež sídlí v Stoke-on-Trent, jí bylo vyplaceno dalších asi 45 milionů liber v dividendách. Průměrně si tak v pracovní den vydělala 1,3 milionu liber, což je 9500krát více než průměrná mzda ve Spojeném království. Zároveň je její mzda asi 18 500krát vyšší než průměrná mzda žen ve Stoke-on-Trent.

Coatesová, jejíž majetek se odhaduje na 6,9 miliard liber, se na žebříčku nejbohatších Britů nachází na 19. příčce. Na veřejnosti se moc neukazuje a velmi zřídka poskytuje rozhovory. Společnost vlastní spolu s bratrem Johnem a otcem Peterem.

Coatesová vystudovala ekonometrii na Sheffieldské univerzitě a obdržela diplom s vyznamenáním. Po dokončení studia začala pracovat v sázkové společností vedené jejím otcem. V roce 2000 odhadla potenciál online hazardu a zaregistrovala internetovou doménu Bet365.com s cílem směřovat fungování rodinné firmy na internet.

High Pay Centre, což je think-tank monitorující mzdy, uvedl, že zveřejnění mzdy Coatesové působí cynicky, neboť přišlo až po parlamentních volbách, které se v Británii uskutečnily minulý týden. Lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn se před volbami zavázal, že bude bojovat proti příliš vysokým mzdám v korporátní sféře a zaměří se na bohaté elity, připomněl The Guardian. Volby ale nakonec s příslibem zajištění brexitu pohodlně vyhráli konzervativci.

 

Právě se děje

Další zprávy