Nové byty v Česku. Podívejte se, kde nejvíc přibývají a jak se stavěly od roku 1948

ČTK Ekonomika ČTK, Vojtěch Kubát, Ekonomika
20. 4. 2016 15:10
Pětina všech nových bytů postavených za posledních deset let vznikla ve Středočeském kraji, dalších 18 procent v Praze. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Ten porovnal i množství nových bytů postavených od roku 1948.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brno - Za posledních deset let bylo v České republice postaveno 350 000 nových bytů. Pětina všech staveb vznikla ve Středočeském kraji, dalších 18 procent v Praze.

Vyplývá to ze statistik, které ve středu na stavebních veletrzích v Brně zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Na třetím místě v počtu bytů postavených v letech 2005 až 2015 je Jihomoravský kraj s 13 procenty.

Intenzita bytové výstavby v obcích v letech 2005 až 2015.
Intenzita bytové výstavby v obcích v letech 2005 až 2015. | Foto: ČSÚ

Ve zmíněných třech regionech byla dohromady dokončena polovina republikového úhrnu bytů za celé období. "Ve středních Čechách přitom převládá stavba rodinných domů. Naopak v metropoli převažují byty v bytových domech," uvedla vedoucí statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Největší meziroční nárůst počtu dokončených bytů loni zaznamenali statistici v Karlovarském, Zlínském a Středočeském kraji.

Počet dokončených bytů od roku 1948.
Počet dokončených bytů od roku 1948. | Foto: ČSÚ

Podle odborníků se staví zejména v okolí velkých měst. Kolem hlavního města je to například v obcích Rudná, Odolena Voda, Nupaky, Průhonice, Nehvizdy nebo Květnice nebo v menších městech jako Milovice, Roztoky či Úvaly.

V zázemí Brna se staví například v Bílovicích nad Svitavou, Modřicích nebo Moravanech. U Plzně jsou to Vejprnice, u Českých Budějovic Litvínovice a Srubec.

"Méně než jeden byt v přepočtu na tisíc obyvatel se v ročním průměru postavil v Děčíně, Mostě, Teplicích, Ústí nad Labem, Frýdku-Místku, Karviné a Havířově. Například v Karviné nebyla dosažena ani hranice poloviny dokončeného bytu na tisíc obyvatel," uvedl ředitel statistiky průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Hojivý balzám

Jako hojivý balzám po bolestivých letech hospodářské krize musel působit loňský rok na tuzemské stavební firmy. Stavební produkce povyrostla podle ČSÚ nejvíce za posledních osm let – o 7,1 procenta. To je skoro o procento lepší výsledek, než jakého dosahoval průměrný růst stavebnictví v Evropské unii (6,2 procenta). Ještě mnohem lépe na tom ale bylo Slovensko, kde stavební produkce meziročně vyskočila o 18 procent, což bylo vůbec nejvíce v celé unii.

„Motorem stavebnictví v Česku loni byly hlavně dopravní stavby – silnice, železnice a mosty,“ komentovala statistiku předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. „Pomohly tomu veřejné zakázky a dočerpávání prostředků z evropských fondů,“ dodala.

Kvůli začátku nového dotačního období ale letos stavební firmy mohou očekávat výrazně nižší růst. Stát už nebude tlačit na to, aby se utratily nevyužité miliardy z eurofondů a sám tolik prostředků na stavební investice nemá.

„Letos stavební produkce povyroste o jedno, maximálně o dvě procenta. Na druhou stranu se bude oproti předešlým rokům hodně dařit bytové výstavbě. Je tady silná poptávka po nových bytech jak přímo na bydlení, tak na investice. Ze všech segmentů bude právě bytová výstavba letos nejsilnější,“ předpovídá analytik ČSOB Petr Dufek.

Jeho prognóze odpovídají i poslední statistiky ČSÚ. Za leden a únor index stavební produkce v porovnání s loňským rokem poklesl o 6,1 procenta, současně ale téměř o třetinu narostla orientační hodnota stavebních povolení a také vzrostl počet zahájených staveb bytů.

 

Právě se děje

Další zprávy