Každý třetí finanční poradce u zkoušky od ČNB propadne. Lépe si vedou pracovníci bank

ČTK ČTK
6. 3. 2019 17:12
Více než dvě třetiny finančních poradců úspěšně absolvovaly za uplynulé dva roky odborné zkoušky týkající se poskytování spotřebitelských úvěrů. Na základě zákona se od roku 2017 uskutečnilo 66 tisíc zkoušek, z toho 69 procent zájemců bylo úspěšných.
Foto: iStock

Pro svoji činnost získalo osvědčení 46 tisíc finančních poradců, kteří se zabývají poskytováním nebo zprostředkováním spotřebitelských úvěrů či souvisejícími činnostmi. Vyplývá to z dat zveřejněných ve středu Českou národní bankou a údajů České bankovní asociace.

Nejčastěji skládanou zkouškou je takzvaná zkouška kombinovaná, kterou úspěšně absolvovalo přes 27 tisíc finančních poradců. Úspěšnost se však liší podle typu zkoušky. Zaměstnanci bank přitom u zkoušek vykazovali vyšší úspěšnost než ostatní testovaní. Zkouška kombinovaná je potřebná pro distribuci spotřebitelských úvěrů na bydlení i jiných než na bydlení.

Povinnost složit zkoušku odborné způsobilosti zavedl nový zákon o spotřebitelském úvěru z roku 2016. Stávající finanční poradci, zprostředkovatelé a poskytovatelé i nebankovní prodejci úvěrových produktů museli zkoušku složit a osvědčení získat v dvouletém přechodném období.

"Každý, kdo poskytoval poradenství či produkty v oblasti spotřebitelských úvěrů, ať již soukromě, či jako zaměstnanec finanční společnosti, musel do konce listopadu 2018 úspěšně absolvovat odbornou zkoušku podle svého zaměření u některé ze společností, které k tomuto akreditovala ČNB," uvedla gestorka finančního vzdělávání asociace Helena Brychová.

Povinnost získat osvědčení dále platí a všechny osoby a zaměstnanci, kteří se na trh chystají vstoupit nově, musí zkoušku absolvovat.

Zkoušek se zúčastnilo také 547 vázaných úvěrových poradců společnosti Profi Credit, úspěšnost měli 87 procent. "Nešlo o formalitu, ale svědomitě se na ně museli připravovat i poradci s dlouholetou praxí v oboru. Zatímco dříve mohl půjčky nabízet téměř kdokoliv, dneska mají klienti záruku, že půjde o profesionála, který problematice úvěrů opravdu rozumí," řekl ředitel Profi Creditu Pavel Klema.

Podle něj je důležité, aby se lidé se žádostí o půjčku obraceli pouze na licencované poskytovatele a nebáli se požádat poradce o doložení oprávnění k činnosti. Jedině tak se vyhnou nepoctivým subjektům, kterých je na trhu stále hodně

Nejčastěji skládanou zkouškou byla zkouška kombinovaná, která je potřebná pro distribuci spotřebitelských úvěrů na bydlení i jiných než na bydlení. Kombinovaných zkoušek se uskutečnilo celkem 37 681, z toho 72 procent bylo úspěšných. Nejméně úspěšnou zkouškou je zkouška nazvaná "Spotřebitelské úvěry jiné než na bydlení" (61 procent).

Zákon o spotřebitelském úvěru není jediným zákonem, který povinnost vykonat odbornou zkoušku stanoví. V tuto chvíli již běží přechodné dvouleté období pro pracovníky na kapitálovém trhu, kteří musí zkoušku odbornosti rozdělenou do dvou typů složit nejpozději do 3. ledna příštího roku.

Obdobně jsou na tom i pracovníci v pojišťovnictví, kteří na splnění povinnosti mají vyhrazenou lhůtu do 1. listopadu 2020, pro ně se otázky a metodické pokyny pro provádění testů na půdě ČNB momentálně připravují.

 

Právě se děje

Další zprávy