Dům už u nás nekoupíte, vzkázal Nový Zéland cizincům. Vládě vadí rychlý růst cen

ČTK ČTK
25. 10. 2017 16:45
Opatření se vztahuje na osoby, které v zemi nemají trvalý pobyt. Mnoho lidí si v zemi nemůže nové bydlení dovolit, ceny za poslední tři roky vyrostly o třetinu.
Foto: Reuters

Wellington - Nový Zéland ve snaze omezit růst cen realit zakáže cizincům kupovat stávající domy na svém území. Opatření se vztahuje pouze na osoby, které v zemi nemají trvalý pobyt. Oznámila to premiérka Jacinda Ardernová.

Země se totiž ocitla v situaci, kdy si mnoho lidí nemůže nové bydlení dovolit. Nízké úrokové sazby, limitovaná nabídka a imigrace vyhnaly v posledních letech ceny nemovitostí nahoru.

Mezi největší zahraniční zákazníky na realitním trhu patří Číňané. Za poslední tři roky se ceny bydlení na Novém Zélandu zvýšily o 34 procent, v hlavním městě lze průměrnou nemovitost pořídit za zhruba 600 000 novozélandských dolarů (devět milionů Kč).

Růst cen domů v zemi s asi 4,6 milionu obyvatel se v posledním roce sice zmírnil, stále se však řadí k nejvyšším na světě. Podle údajů realitní společnosti Knight Frank se ceny obytných budov v hlavním městě Wellingtonu v období 12 měsíců do června 2107 zvýšily o 18,1 procenta a v Aucklandu, největším novozélandském městě, o 9,8 procenta. Celkově roční růst cen činil 10,4 procenta a země se tak posunula ze třetího na desáté místo mezi 55 trhy světa.

Vedle zákazu koupě stávajícího domu pro cizince vláda oznámila, že hodlá omezit přistěhovalectví a chce se soustředit na tvorbu nových pracovních míst, uvedl server BBC.

 

Právě se děje

Další zprávy