Přehled: Pohlídejte si důležité termíny v osobních financích

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
24. 1. 2019 7:09
Co a kdy zaplatit? Nabízíme přehled důležitých daňových termínů i těch, které se týkají například spoření či pojištění.

První dny nového roku jsou ideální k revizi základních finančních produktů a služeb, které využíváme. A navíc se blíží doba daňových přiznání, na která je třeba se dobře připravit. 

Proto jsme s odborníky vytipovali důležité termíny v roce, díky kterým nutné platby zaplatíte včas. 

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Leden - nová pravidla u záloh na pojištění a daně

Projděte si důležité dny v roce, které mohou ovlivnit vaše osobní finance. 

31. ledna 2019

Silniční daň
Do tohoto data je nutné podat daňové přiznání za rok 2018 k silniční dani. Musí tak učinit podnikatelé, OSVČ a firmy, kteří využívají k účelům spjatým s podnikáním vozidlo. 

Daň z nemovitostí
Do konce ledna musí vlastník pozemku, nájemce pozemku, uživatel pozemku (není-li například vlastník pozemku znám), vlastník stavby, bytu nebo samostatného nebytového prostoru podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí.

"Podávají ho ti, kdo se v roce 2018 nově stali vlastníkem nějaké nemovitosti. Ale rovněž se na finanční úřad musí obrátit lidé, kteří už ve vlastnictví nemají žádnou nemovitost, protože ji v roce 2018 prodali nebo třeba darovali. Vlastníci nemovitosti už pak v dalším roce daňové přiznání podávat nemusí, je třeba si však hlídat splatnost daně k 31. květnu," upozorňuje daňová odbornice Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Pozor: změny v zálohách na pojištění

Od ledna 2019 se mění výše záloh na zdravotní a sociální pojištění. Nová výše minimální zálohy na zdravotní pojištění činí 2208 Kč. Lhůta pro placení zdravotního pojištění zůstává stejná, a to do 8. dne následujícího měsíce. První zálohu za leden musí podnikatelé, OSVČ zaplatit do 8. února 2019.

Nová výše záloh na sociální pojištění je minimálně 2388 Kč. Osoby s vedlejší činností budou hradit minimálně 955 Kč. Rozhodná částka pro vedlejší výdělečnou činnost je stanovena na 78 478 Kč (v roce 2018 to bylo 71 950 Kč).

U tohoto pojištění však nově platí, že je nutné zálohu zaplatit do konce daného měsíce, tedy u první zálohy do konce ledna. Rozhodující je datum připsání na účet správy sociálního zabezpečení. Zároveň se ale v lednu platí ještě postaru záloha za prosinec 2018. 

 

Právě se děje

Další zprávy