Družstvo Svatopluk podalo ústavní stížnost proti vyklizení bytů v kauze H-System

ČTK ČTK
Aktualizováno 13. 8. 2018 14:48
Členové družstva Svatopluk tvoří část poškozených z kauzy zkrachovalé stavební firmy H-System.
Domy v Horoměřicích u Prahy.
Domy v Horoměřicích u Prahy. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Právník Lubomír Kincl, jenž zastupuje bytové družstvo Svatopluk, dnes podal ústavní stížnost proti verdiktu Nejvyššího soudu o vyklizení bytů v Horoměřicích u Prahy.

Členové družstva si domky, které jim nepatří, sami dostavěli, opustit je nechtějí. Ústavní soud (ÚS) požádali o odklad vykonatelnosti sporného verdiktu a rychlé projednání stížnosti "mimo pořadí". V úterý bude jasné, který soudce se začne případem zabývat.

Členové družstva Svatopluk tvoří část poškozených z kauzy zkrachovalé stavební firmy H-System. Podle Nejvyššího soudu má konkurzní správce H-Systemu Josef Monsport právo zpeněžit nemovitosti spadající do konkurzní podstaty ve prospěch všech věřitelů.

"Obsahem ústavní stížnosti je vytčení rozporu rozhodnutí Nejvyššího soudu s ústavním pořádkem, zhruba ve čtyřech bodech je to rozebíráno," řekl novinářům Kincl.

Argumenty ústavní stížnosti, jež kromě jiného poukazuje na porušení práva na spravedlivý proces, nechtěl advokát před novináři blíže komentovat. Nejdřív ji chce prezentovat premiérovi Andreji Babišovi (ANO), ministru spravedlnosti Janu Kněžínkovi (za ANO) a prezidentovi Miloši Zemanovi.

Až pak obsah zpřístupní médiím. Kincl připomněl, že Zeman by se rád vyjádřil k řízení jako takzvaný amicus curiae, tedy v překladu "přítel soudu". O kauzu se zajímají také další politici včetně premiéra.

Zástupce družstva Martin Junek doufá, že soud projeví lidskost. "Všechny ty rodiny jsou v zoufalém stavu a nedokážu si vůbec představit, jak by vypadala situace u nás v Horoměřicích, kdyby se museli vystěhovat," uvedl Junek.

Monsport už dříve oznámil, že do vyřešení případu nikoho z bytů násilím nevystěhuje. Členové Svatopluku ale chtějí mít jistotu, a tak doufají, že ÚS rozhodne o odkladu vykonatelnosti během deseti dnů, co zbývají z měsíční lhůty k vyklizení nemovitostí.

Mluvčí ÚS Miroslava Sedláčková uvedla, že soud bude se stížností nakládat jako s každým podobným podnětem. "Vstupní procedura je taková, že až následující pracovní den je ústavní stížnost či jiné podání zapsáno pod spisovou značku a zároveň je přidělen soudce zpravodaj, který tu věc má na starosti," řekla Sedláčková. Další postup v řízení záleží na úvaze soudce. Odkladný účinek přiznat může, ale nemusí.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 zkrachovala, dokončila jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu o miliardu korun.

Majoritní akcionář Petr Smetka si za vytunelování firmy odpykal 12 let ve vězení. Situace členů Svatopluku je specifická tím, že si byty sami dostavěli, ovšem bez souhlasu konkurzního soudu.

Rozhovor: H-systém je příkladem selhání českého státu v kritických 90. letech, říká Rychetský 

Spravedlnost pro malou skupinu lidí, nemůže být vyvážena tím, že budeme mít nespravedlnost vůči těm ostatním, říká předseda Nejvyššího soudu Šámal. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy