Druhý pilíř je v troskách, má za sebou nejhorší měsíc

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
5. 8. 2013 14:47
V červenci do nového systému spoření na penzi vstoupilo jen 1654 lidí
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Penzijní společnosti mají za sebou nejhorší měsíc od spuštění druhého pilíře důchodového systému na začátku roku 2013. V červenci do něj přibylo jen 1654 smluv, což je za jeden měsíc dosud suverénně nejmenší počet.

Celkem tak ve druhém pilíři nyní spoří 80 130 lidí. Do konce června, kdy skončil termín pro uzavření smlouvy pro lidi starší 35 let, mělo smlouvu 78 476 lidí. Penzijní společnosti původně očekávaly, že do druhého pilíře vstoupí za první půlrok asi půl milionu lidí.

"Aktuální politická situace lidem rozhodnutí vstoupit do druhého pilíře ani trochu neulehčuje, chybí jim garance alespoň nějaké politické stability do budoucna, která je pro většinu zájemců při rozhodování klíčová," uvedl prezident asociace Karel Svoboda.

Až dosud byl nejslabším měsícem z pohledu podepsaných smluv leden, kdy penzijní společnosti teprve velmi pozvolna otevíraly své obchodní sítě. Za první měsíc fungování tak druhý pilíř získal 4624 podpisů. Nejlépe naopak dopadl červen, kdy penzijní společnosti uzavřely smlouvy se zhruba 30 tisíci lidí.

V průměru mezi klienty důchodového spoření převažují lidé starší 35 let, jejich podíl ve druhém pilíři tvoří téměř dvě třetiny. Mírně převažují muži, kteří představují 57 procent klientů. Nejčastěji volili účastníci fondy dynamické a vyvážené, malý zájem byl o fondy státních dluhopisů.

Do druhého pilíře, který je hlavním produktem důchodové reformy bývalé Nečasovy vlády, je od ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů na sociální pojištění a přidat dva body ze svého příjmu.

 

Právě se děje

Další zprávy