Druhá stávka v jednom týdnu: Lufthansa ruší další lety

ČTK ČTK
3. 12. 2014 16:30
Piloti německých aerolinek bojují za dřívější odchod do důchodu. Česko tentokrát stávkou ovlivněno nebude.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Berlín - Německé aerolinky Lufthansa kvůli stávce pilotů zrušily polovinu z plánovaných 72 čtvrtečních mezikontinentálních letů. Část spojů přesunuly na pátek.

Vedení aerolinek také kritizovalo odborový svaz pilotů Vereinigung Cockpit. Druhá stávka v jednom týdnu podle firmy způsobí "značné škody". Hospodářský dopad první stávky, která trvala 36 hodin a skončila v úterý před půlnocí, ale Lufthansa zatím nevyčíslila.

Lufthansa ve čtvrtek vypraví 24 dálkových letů, dalších 11 plánovaných čtvrtečních spojů odstartuje se zpožděním v pátek ráno. Podle serveru Spiegel Online nemůže společnost zajistit víc mezikontinentálních letů, protože část dobrovolných pilotů, kteří zajišťovali dopravu už při předchozí stávce, v současnosti není připravena k nasazení.

Česko stávka neovlivní

Čtvrteční stávka omezí také činnost nákladního dopravce Lufthansa Cargo, který vypraví pouze devět z plánovaných 15 spojů. Lety na krátkou a střední vzdálenost, a tedy ani spojení Česka s Německem, stávka neovlivní.

"Vyhlášení stávky bylo naprosto překvapivé," řekla rozhlasové stanici Deutsche Welle mluvčí Lufthansy Barbara Schädlerová. Zároveň vyzvala svaz VC, aby se vrátil k jednacímu stolu.

Odbory však tvrdí, že společnost není ochotná nabídnout jim kompromis ve sporu o důchodový program. "Poslední jednání mezi vedením firmy a svazem VC ukazují, že i přes opakované stávky jsou mezi našimi stanovisky stále významné rozdíly," řekl mluvčí odborového svazu Jörg Handwerg. "Požadujeme, aby se Lufthansa jasně zavázala k tomu, že mladí piloti budou mít spravedlivé pracovní podmínky," dodal.

Dvě stávky působí značné škody

Kvůli předchozí stávce, která trvala od pondělního poledne do úterní půlnoci, byla zrušena asi polovina z 2800 plánovaných osobních letů. Schädlerová uvedla, že současné dvě stávky způsobí aerolinkám "velké škody", přesný rozsah ale neuvedla.

Předchozích osm stávek, které svaz VC svolal od letošního dubna, podle Schädlerové snížilo provozní zisk Lufthansy celkem o 170 milionů eur (4,7 miliardy korun).

Svaz VC vyhlásil čtvrteční stávku, stejně jako devět předchozích, kvůli sporu s vedením Lufthansy o důchodový program, který vznikl před desítkami let. Piloti podle něj mají možnost odejít předčasně do penze v 55 letech a aerolinky jim až do dovršení zákonného důchodového věku vyplácejí část předchozí mzdy. Lufthansa chce nyní pro nově najaté piloty posunout věk pro odchod do penze na 59 let, což zdůvodňuje tím, že si ve vysoce konkurenčním prostředí nemůže dovolit udržet program v dosavadní podobě.

 

Právě se děje

Další zprávy