Druhá největší likérka v Česku mění název. Je z ní Palírna U Zeleného stromu

Michal Šenk ČTK Michal Šenk, ČTK
Aktualizováno 1. 2. 2017 11:45
Společnost Granette & Starorežná Distilleries se nově jmenuje Palírna U Zeleného stromu. Firma vyrábí třeba Starou mysliveckou, Starorežnou nebo Hanáckou vodku.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Prostějov – Společnost Granette & Starorežná Distilleries, přední výrobce lihovin v zemi, změnila od ledna svůj název na Palírna U Zeleného stromu.

Likérka chce více navázat na téměř 500 let dlouhou tradici prostějovské palírny. Změní se i logo. Novou identitou chce firma víc cílit i na exportní trhy.

Palírna u Zeleného stromu - logo
Palírna u Zeleného stromu - logo | Foto: Economia

„Naše likérka má ojedinělou historii, která začala již v roce 1518. Jde o unikát nejen v Česku, ale i v rámci celé Evropy. Zatím jsme v Evropě nenašli palírnu, která by měla delší historii než my," říká její ředitel Pavel Kadlec.

"Naším záměrem je upevnit pozici dvojky na českém trhu. Také chceme, aby alespoň jedna z našich strategických značek byla významným hráčem na třech světových kontinentech,“ dodává. Momentálně putuje na export asi desetina produkce.

Dosavadní společnost Granette & Starorežná Distilleries vznikla v roce 2011 sloučením společností Granette a Starorežná Prostějov. V roce 2012 firma dokončila přesun výroby likérů z Ústí nad Labem do Prostějova, kde už po staletí funguje Palírna U Zeleného stromu.

Roční produkce firmy činí zhruba 120 000 hektolitrů alkoholických nápojů. Do výrobního portfolia firmy patří více než sto produktů, například Stará myslivecká, Starorežná a Hanácká vodka.

„V roce 2013 jsme instalovali novou stáčecí linku s kapacitou až 12 tisíc lahví za hodinu. Do budoucna plánujeme modernizaci dalších dvou stáčecích linek a vybudování nových skladovacích hal. Investice v příštích několika letech dosáhnou řádově desítek milionů korun,“ upřesňuje ředitel výrobního závodu v Prostějově Michal Šoman.

Celkové tržby společnosti v roce 2016 vzrostly o 4,2 procenta na 1,416 miliardy korun, zisk stoupl na 22 milionů korun. V letošním roce plánuje Palírna U Zeleného stromu další růst celkových tržeb o devět procent.

 

Právě se děje

Další zprávy