Drobné zásilky ze zemí mimo EU podraží. Novela ruší osvobození od DPH

ČTK ČTK
14. 9. 2021 16:35
Drobné zásilky do 22 eur (asi 560 korun) ze zemí mimo EU zřejmě podraží. Nově už nebudou podléhat osvobození od daně z přidané hodnoty (DPH). Novelu zákona o DPH, která tuto změnu zavádí, v úterý stvrdila Sněmovna. Nyní ji dostane k podpisu prezident. Sněmovna novelu schvalovala už na začátku června, Senát ji ale poté vrátil s pozměňovacím návrhem.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Novela ruší osvobození od DPH při dovozu malých zásilek s hodnotou pod 22 eur, tedy asi 560 Kč. Opatření EU má za cíl přinést z výběru DPH až sedm miliard eur (182 miliard korun) a zároveň narovnat podnikatelské prostředí, protože tuzemské firmy i firmy z EU musejí odvádět DPH, pokud jí podléhají.

Norma reaguje na nové předpisy EU týkající se přeshraničního elektronického obchodu. Podle nich má kromě jiného od letošního roku skončit osvobození od DPH u zmíněných zásilek. Evropská směrnice sice začala platit k 1. červenci, ale DPH ze zásilek se dosud neuplatňuje, protože příslušná novela zákona o DPH není schválena. Podnikatelé však už mohou některé novinky obsažené ve směrnici využívat.

Předloha zavádí místo dosavadního pojmu zasílání zboží nový termín prodej zboží na dálku. Prodejem dovezeného zboží na dálku se pak bude rozumět situace, kdy někdo prodává zboží na dálku s tím, že ho odešle nebo přepraví na území EU ze třetí země.

Novela přináší změnu, která se týká hlavně e-shopů zasílajících zboží do jiných členských států EU. Pokud objem jejich prodejů překročí 10 000 eur ročně, tedy asi 256 000 korun, nebudou se muset k placení daně registrovat zvlášť v každém státě, ale prostřednictvím režimu jednoho správního místa se zaregistruje pouze v tuzemsku. Zde bude odvádět DPH a finanční správa ji přepošle do ostatních členských států.

Do EU ročně dorazí z čínských e-shopů přes 150 milionů malých zásilek osvobozených od DPH. Podle údajů České pošty počet takových drobných zásilek v ČR stoupá. V roce 2019 jich bylo 28 milionů, o rok dříve 25 milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy