Dříve do penze by mohli všichni horníci, navrhnou ministři

ČTK ČTK
27. 3. 2015 14:18
Vláda zatím umožnila dřívější odchod do důchodu horníkům, kteří začali fárat před rokem 1993 a odpracovali pod zemí nejméně 3300 směn.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: OKD

Stonava - Ministerstva práce a sociálních věcí a průmyslu a obchodu mají za úkol připravit balíček opatření pro Moravskoslezský a Ústecký kraj. Jeho součástí bude i novela zákona o důchodovém pojištění, která by měla umožnit dřívější odchod do důchodu všem horníkům. Po jednání s hornickými odboráři ve Stonavě na Karvinsku to dnes řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (ČSSD). Balíček by podle ní měl být připraven během několika týdnů.

Vláda tento týden schválila nařízení, které umožní dřívější odchod do důchodu všem horníkům, kteří začali fárat před rokem 1993 a odpracovali pod zemí nejméně 3300 směn. Díky novele zákona by mohli jít do předčasného důchodu i havíři, kteří začali fárat až po roce 1992. Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík řekl, že novela by se týkala zhruba 3500 horníků těžební společnosti OKD.

Horničtí odboráři budou jednat se zástupci ministerstev, aby společně vyčíslili náklady, které by dřívější odchody horníků do důchodu stály. Podle původních údajů ministerstev by to mělo být okolo 50 miliard korun, odboráři ale tvrdí, že by náklady dosáhly jen něco přes čtyři miliardy korun. "Domníváme se, že tím, že je pustíme rychleji do důchodu, státní rozpočet ne že do toho bude dávat navíc peníze, ale že státní rozpočet ještě tím ušetří," řekl Pytlík.

Podle hornických odborářů horníci kvůli množství chorob z povolání a podlomenému zdraví po těžké práci umírají průměrně o šest let dříve než běžní obyvatelé České republiky. "Horník přinese do důchodového systému peníze a pak zhruba 1,2 milionu nevyčerpá, protože ten horník už zkrátka déle nežije," řekl Pytlík.

Ministryně Marksová řekla, že novela zákona o důchodovém pojištění by měla umožnit všem horníkům, aby mohli odejít o pět let dříve do důchodu, tak jak je to podle ní běžné v evropských zemích. "Je to vlastně nedílná součást podle mého názoru toho, jak pomoci lidem při postupném útlumu těžby," řekla ministryně.

 

Právě se děje

Další zprávy