Dražší káva i oběd v taverně. V Řecku začnou platit reformy

ČTK ČTK
19. 7. 2015 12:26
Mezi první úsporná opatření patří i zvýšení DPH z 13 na 23 procent. To se projeví v restauracích, barech, ale také u spousty potravin. Už v pondělí.
Foto: Bohdana Rambousková

Atény - V krizí zmítaném Řecku začne od pondělí platit výrazné zvýšení daně z přidané hodnoty.

Sazby DPH vzrostou u řady zboží a služeb z dosavadních 13 na 23 procent.

Změna DPH, kterou ve středu v noci schválil řecký parlament, je jednou z podmínek pro to, aby bylo zahájeno jednání se zahraničními věřiteli o novém záchranném programu.

Řecký tisk dnes přinesl seznamy zboží a služeb, na které se bude vztahovat zvýšená sazba DPH. Platit bude například ve všech barech a tavernách u podávaných jídel a nápojů. "Naše ouzo a musaka budou od pondělka, bohužel, dražší," prohlásil například Kostas Sarafis, číšník v taverně Zorbas pod aténskou Akropolí.

Sazba 23 procent se bude napříště vztahovat i na všechny zpracované potraviny - tedy například pro čerstvé nebo hluboce mražené maso, ryby, kávu, čaj nebo šťávy. Stejně tak podraží vejce, cukr, kakao, rýže, mouka a mléčné výrobky jako zmrzlina a jogurt.

Kromě potravin budou dražší i hnojiva, kondomy nebo toaletní papír.

Podle odhadů přinese zvýšená DPH státu jen do konce letošního roku dodatečných 800 milionů eur, což je zhruba 21,6 miliardy korun.

Zvýšení sazby DPH je součástí prvního balíku úsporných reforem, které výměnou za finanční pomoc žádá eurozóna a které schválil řecký parlament v noci na čtvrtek. Atény si tak otevřely cestu k dojednání v pořadí již třetího záchranného programu ve výši až 86 miliard eur. První z řady reforem se kromě DPH týkají penzí či řízení řeckého statistického úřadu.

 

Právě se děje

Další zprávy