Sháníte garáž nebo zahradu? Dráhy prodávají nemovitosti

Ekonomika Ekonomika
16. 4. 2015 10:43
ČD prodávají drobným kupcům přes web asi 3700 zbytných budov a 20 milionů metrů čtverečních pozemků.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Zuzana Hronová

Praha - České dráhy (ČD) nabízejí na novém webu k prodeji nemovitosti, které už nepotřebují a zbytečně jim zvyšují náklady na provoz. V drtivé většině případů jde o menší nemovitosti, jako jsou sklady, dílny, kůlny nebo garáže. Stejně tak pozemky jsou vhodné jen jako zahrádky, komunikace nebo pro rozvoj drobných podnikatelských aktivit, uvedly ČD.

V tuto chvíli je na webu 140 nabídek prodeje a dalších 600 pronájmů. Další nemovitosti budou postupně přibývat. "Prodáváme za tržní ceny vycházející ze znaleckého posudku, a pokud najdeme více zájemců, pak samozřejmě rozhoduje nejvyšší nabídka. Poslední slovo má přitom vždy dozorčí rada," říká člen představenstva ČD odpovědný za úsek techniky, servisu a majetku František Bureš.

Celkem České dráhy budou prodávat zhruba 3700 budov a asi 20 milionů metrů čtverečních pozemků, které zbudou po prodeji části závodu Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). "K ničemu je nepotřebujeme a naopak firmě generují roční náklady v řádu desítek až stovek milionů korun. Chceme je proto prodat a získané prostředky využít pro rozvoj naší hlavní činnosti, tedy osobní dopravy," vysvětluje Bureš.

Využití nemovitostí a pozemků je často omezeno tím, že se nacházejí v ochranném pásmu dráhy. "Tomu přizpůsobujeme strategii prodeje. Mezi zájemci už nebudou podniky nebo organizace, ale spíš drobní kupci. Třeba živnostníci nebo zahrádkáři," říká Šárka Cidlinská, ředitelka odboru správy a prodeje majetku ČD.

Každou nemovitost je nutné k prodeji připravit - vyřešit majetkoprávní vztahy, vyžádat si souhlas SŽDC a vypracovat nezávislý znalecký posudek. "Není ale potřeba vybírat jen ze zveřejněných nabídek. Jestliže v určitém regionu hledáte konkrétní typ objektu nebo pozemku, například k podnikání, obraťte se na naše makléře, kteří mají k dispozici celé portfolio zbytného majetku. Když vhodnou nemovitost najdou, připraví ji k prodeji," doplňuje Cidlinská.

Nové webové stránky jsou upraveny pro využívání chytrými telefony a tablety, přes které podle ČD hledá vhodnou nemovitost polovina zájemců o koupi či pronájem.

 

Právě se děje

Další zprávy