Nižší DPH na pivo je evropský unikát, Babiš kopíruje Rumunsko. Podívejte se, jaké daně vybírá Evropa

Jiří Hovorka Tereza Holanová Jiří Hovorka, Tereza Holanová
Aktualizováno 1. 2. 2016 21:20
Ministr financí Andrej Babiš (ANO) zvažuje, že by ulevil provozovatelům restaurací a hospod. Pivo a vodu chce po zavedení elektronické evidence tržeb zařadit do snížené 10% sazby. Česká republika by se tak přiřadila k Rumunsku a Chorvatsku, které výslovně zvýhodňuje pivo (některé další země zvýhodňují obecně restaurace). V Portugalsku a Rakousku má nižší sazbu jiný alkoholický nápoj - víno. Některé země, které sníženou sazbu DPH uplatňují obecně na restaurační služby, z této úlevy výslovně vylučují alkoholické nápoje - například Francie, Nizozemsko nebo Polsko. Podívejte se na aktuální přehled sazeb DPH v zemích EU.
Foto: Aktuálně.cz

Dvě sazby DPH

Bulharsko

Základní: 20 %
Snížená: 9 % - hotelové služby

Bulharská vláda ještě v první polovině roku 2012 uvažovala, že půjde proti proudu a sníží základní sazbu DPH na 19 %, nakonec ale tento krok neuskutečnila.

 

Dánsko

Sazba DPH: 25 %
Snížená: 0 % - prodej novin a časopisů

Jednotná sazba 25 % platí od roku 1992, před tím osm let dosahovala 22 %.

 

Estonsko

Základní: 20 %
Snížená: 9 % - léky, knihy, noviny, hotelové ubytování, zdravotnické pomůcky pro zdravotně postižené

Obě sazby platí od roku 2009.

 

Lotyšsko

Základní: 21 %
Snížená: 12 % - dětská výživa, léky, zdravotnické pomůcky pro zdravotně postižené, knihy, noviny, veřejná doprava a hotelové ubytování

Aktuální základní sazba platí v Lotyšsku od roku 2012. Dvanáctiprocentní sníženou sazbu mají Lotyši od roku 2011. Na rozdíl od jiných zemí EU se snížená sazba netýká potravin. Zařadit do této „škatulky“ je přitom vláda odmítla i v létě 2014 - po zavedení ruských sankcí, které způsobily řadě zemí EU problém s odbytem.

 

Německo

Základní: 19 %
Snížená: 7 % - vybrané potraviny, dodávky vody, zdravotnické pomůcky pro zdravotně postižené, vybraná veřejná doprava, noviny, knihy, vstupenky na kulturní a sportovní akce, hotelové ubytování, sociální služby, lékařská a zubařská péče

DPH se v Německu vybírá od roku 1968, kdy základní sazba činila 10 % a snížená 5 %. Poslední změna základní sazby proběhla v roce 2007, kdy se zvýšila z 16 % na současných 19 %.

 

Nizozemsko

Základní: 21 %
Snížená: 6 % - například potraviny, dodávky vody, vybrané léky, vybrané zdravotnické pomůcky pro zdravotně postižené, vybraná veřejná doprava, knihy, noviny, vstupenky na kulturní akce, na sportovní události nebo do zábavních parků, vybrané opravy a renovace domácností, hotelové ubytování, restaurace (s výjimkou alkoholických nápojů), využití sportovních hřišť, kadeřnické služby, drobné opravy kol, bot nebo třeba oblečení

I Nizozemsko v rámci úsporných opatření sáhlo ke zvýšení základní sazby DPH, která se od října 2012 zvýšila o dva procentní body. Snížená zůstala na stejné úrovni a navíc se do ní posunuly vstupenky na kulturní akce.

 

Slovensko

Základní: 20 %
Snížená: 10 % - čerstvý chléb, máslo, mléko, vybrané druhy masa a ryb, léky, knihy, zdravotnické pomůcky pro zdravotně postižené

Od roku 2016 Slovensko zařadilo do snížené sazby vybrané potraviny. V roce 2011 stoupla základní sazba z 19 na 20 %. Opatření bylo schválené jako dočasné do doby, než schodek státního rozpočtu klesne pod tři procenta HDP. V roce 2013 již činil „jen“ 2,6 procenta HDP, dvacetiprocentní sazba přesto v zemi stále platí. Podle premiéra Fica by obchodníci procentní snížení DPH na potraviny do cen nepromítli.

 

Slovinsko

Základní: 22 %
Snížená: 9,5 % - například potraviny, léky, dodávky vody, zdravotnické pomůcky pro zdravotně postižené, veřejná doprava, knihy, noviny, vstupenky na kulturní a sportovní akce, renovace a opravy domácností, úklid domácností, restaurace (jen příprava jídel), hotelové ubytování, využití sportovních zařízení, pohřební služby, kadeřnické služby, drobné opravy kol, bot nebo oblečení.

Obě sazby rostly naposledy v červenci 2013 (základní z tehdejších 20 %, snížená z 8,5 %). Základní sazba se tehdy měnila po jedenácti letech.

I Nizozemsko v rámci úsporných opatření sáhlo ke zvýšení základní sazby DPH, která se od října 2012 zvýšila o dva procentní body. Snížená zůstala na stejné úrovni a navíc se do ní posunuly vstupenky na kulturní akce.

 

Právě se děje

Další zprávy