Dozorčí radu Volkswagenu povede dosavadní finanční ředitel Hans Pötsch

ČTK ČTK
7. 10. 2015 15:55
Zvolení čtyřiašedesátiletého Pötsche do čela dozorčí rady se očekávalo. Ve funkci finančního ředitele působí od roku 2003 a má podporu velkých akcionářů, včetně rodiny Piëchů a rodiny Porscheů. Podle kritiků by mu ovšem mohly být na škodu jeho úzké vazby na současné vedení.
Nový šéf dozorčí rady Volkswagen Hans Pötsch.
Nový šéf dozorčí rady Volkswagen Hans Pötsch. | Foto: ČTK

Wolfsburg - Dozorčí rada německého automobilového koncernu Volkswagen podle očekávání zvolila svým předsedou dosavadního finančního ředitele Hanse Dietera Pötsche (64). Automobilka to dnes oznámila po dalším krizovém jednání dvacetičlenné rady. Pötsch tak obsadí pozici, která se uvolnila po rezignaci dlouholetého šéfa rady Ferdinanda Piëcha letos na jaře.

Změna v čele dozorčí rady se odehrává v době, kdy se Volkswagen potýká se skandálem kolem nepravdivého vykazování hodnot emisí u svých naftových vozů.

Rakušan Pötsch byl finančním ředitelem Volkswagenu od roku 2003. V této funkci jej nyní vystřídá Frank Witter.

Pötsch je považován za člověka s hlubokými znalostmi chodu firmy, což ale na druhou stranu vyvolalo kritiku, že má příliš blízko současnému vedení na to, aby se dokázal potýkat s dopady nejhoršího skandálu v historii firmy. Má ale podporu velkých akcionářů, včetně rodiny Piëchů a rodiny Porscheů.

Pötsch dnes prohlásil, že objasnění skandálu, který pověst největšího evropského koncernu značně pošramotil, nějaký čas potrvá. Na tiskové konferenci po svém potvrzení novým předsedou rady ale podle agentury Reuters odmítl odpovídat na dotazy.

 

Právě se děje

Další zprávy