Rusko povolí "západní jídlo" přes Bělorusko a Kazachstán

ČTK ČTK
18. 8. 2014 17:32
Vláda se snaží omezit dopad opatření na ceny potravin. Zhruba polovina ruské spotřeby mléka, hovězího, sýra a ryb připadala na dovoz.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Moskva - Rusko povolí dovážet z Běloruska a Kazachstánu zpracované potraviny vyrobené ze západních surovin, na něž Moskva počátkem srpna uvalila embargo. Podle agentury Reuters to v pondělí sdělil místopředseda vlády Arkadij Dvorkovič.

Rusko zakázalo od 1. srpna dovoz zemědělských a potravinářských produktů z Evropské unie, USA, Austrálie, Kanady a Norska v reakci na sankce Západu, který Moskvu viní z podpory povstalců na východě Ukrajiny.

Nyní se ruská vláda snaží omezit dopad opatření na ceny potravin. Zhruba polovina ruské spotřeby mléka, hovězího, sýra a ryb připadala před embargem na dovoz.

Evropská komise dnes mimořádně uvolnila zhruba 125 milionů eur (téměř 3,5 miliardy korun) na pomoc zemědělcům, které postihlo ruské roční embargo na dovoz západních potravin. Zemědělci v EU se obávají, že kvůli ruskému embargu vzniknou na domácím trhu přebytky, klesnou ceny a tržby a zvýší se nezaměstnanost.

 

Právě se děje

Další zprávy