Bez ciziny, levněji a na poslední chvíli. České dovolené vzor 2020 budou "hurá akce"

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
28. 4. 2020 11:21
Pětina Čechů si letošní dovolenou kvůli pandemii koronaviru rovnou škrtla ze seznamu svých plánů, většina s ní ale stále ještě váhá. Ti, kteří přece jen vyrazí, pravděpodobně seškrtají její rozpočet a volno raději stráví v tuzemsku - ideálně na chatě s bazénem na Šumavě, v Krkonoších nebo třeba na Lipně. Vyplývá to z dubnového výzkumu agentury Behavio mezi více než tisícovkou respondentů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Určitě si chce v létě vybrat volno 34 procent respondentů. Se zařizováním a rezervacemi ale zatím otálejí, naprostá většina - tedy přes 70 procent oslovených - má totiž jen mlhavou nebo žádnou představu, jak přesně by měla vypadat.

Na cestovní kanceláře se přitom hodlají obracet minimálně - 82 procent lidí si chce dovolenou zařídit na vlastní pěst. A to navíc až ve chvíli, kdy podle nich přijde vhodný čas.

Zatímco se vládní omezení postupně uvolňují, obava Čechů z koronaviru stále trvá. "Bojí se o zdraví, chtějí šetřit a neláká je přesun na větší vzdálenost - to vše podobnou měrou. Jeden důvod pro setrvání doma ale předčí všechny ostatní, a to chuť podpořit místní podniky, kterou cítí polovina těch, kdo mají v merku tuzemskou dovolenou," uvádí průzkum.

Jenže oproti loňsku chtějí rodiny na dovolené ušetřit - vyčlenily si totiž na ni v průměru o 2000 korun na osobu méně.

Pandemie koronaviru se přitom přímo dotkla 18 procent Čechů, kteří přišli o letenky či zaplacené zájezdy. Ty nyní většinou stále čekají, jak se jejich žádost vyřeší.

Téměř nikdo ve výzkumu ale neuvedl, že z představy dovolené strávené v Česku pociťuje vztek, znechucení či nudu. "Naopak 98 procent lidí má vyloženě dobrý pocit z toho, že tu letošní prázdniny stráví. Toulky českou krajinou si prý vychutná 88 procent Čechů a právě krása naší přírody byla nejčastěji zmiňována jako důvod, proč je léto doma fajn," doplňuje zpráva agentury Behavio.

Foto: Behavio

Respondenti také uváděli, že to tu "prostě mají rádi", cítí se doma a v
pohodě. Ve větší míře se hodlají věnovat sportu, projet se na kolech, bruslích (54 %), koupat se (72 %), zajít na dobré jídlo (65 %), navštívit hrady a zámky (59 %) či wellness (23 %).

Chataření ožívá

Letošním hitem má být podle očekávání realitních odborníků chataření, což potvrzují i výsledky aktuálního průzkumu. Ve vlastní chatě chce strávit dovolenou 20 procent oslovených, v pronajaté pak dokonce 42 procent. "O což je tuto sezonu dokonce větší zájem než o ubytování v hotelu, kempu či spaní pod stanem," připomínají autoři průzkumu.

Podle ředitele výzkumu agentury Behavio Vojtěcha Prokeše alespoň občas jezdí na chatu 32 procent populace, většinou vysokoškoláci z větších měst. "Aktuální výzkum tedy ukazuje, že popularita chataření výrazně vzrostla, v čemž může hrát svoji roli i snaha zůstat se svou rodinou dál od davů a možné nákazy," domnívá se Prokeš.

Největší zájem bude podle očekávání o nemovitosti s vlastním bazénem - ten je důležitý pro 48 procent respondentů. Hned v závěsu vyžadují výletníci kvalitní internetové připojení, dostatek parkovacích míst, zastávku autobusu či vlaku a hřiště pro děti.

Oproti tomu třeba sauna, masáže, informační centrum či půjčovna sportovního vybavení už příliš netáhnou.

Z průzkumu vyplývá, že nejoblíbenějšími lokacemi zůstanou tradičně atraktivní místa v Česku - tedy Šumava, Krkonoše, Jeseníky, Beskydy, Český ráj, České Švýcarsko, Lipno nebo Máchovo jezero.

Foto: Behavio
 

Právě se děje

Další zprávy