Dostupné potraviny za dobré ceny jsou minulostí, zajistěme soběstačnost, řekl ministr

ČTK ČTK
7. 10. 2022 14:26
Dostupné potraviny za příznivé ceny jsou minulostí, členské země Evropské unie se musejí zabývat potravinovou bezpečností. Po schůzce s kolegy ze sedmi zemí střední a východní Evropy včetně Česka to v pátek řekl slovenský ministr zemědělství Samuel Vlčan.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Eurokomisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski uvedl, že Evropská unie se stávajícím rozpočtem na zemědělství nedokáže rozumné ceny potravin zaručit.

"Relativně jednoduše dostupné potraviny za relativně dobré ceny jsou už minulostí. Dnes jsme v nové realitě, kdy se musíme vážně zabývat potravinou bezpečností celé Evropské unie i v zemích naší části Evropy, která čelí nejen výkyvům cen energií, ale i potravinářských komodit," uvedl Vlčan.

Kromě zástupců ministerstev zemědělství Slovenska a Česka, které na jednání zastupoval náměstek ministra Petr Jílek, se schůzky na Slovensku zúčastnili představitelé Maďarska, Polska, Chorvatska, Slovinska, Bulharska a Rumunska, stejně jako představitelé Evropské komise.

"Všechny naše země čelí poruchám trhu hlavně v souvislosti s cenami energií. Vysoké ceny energií ovlivňují zemědělskou produkci, jakož i zpracovatele a výrobce potravin. Důsledkem je vysoký nárůst (cen) potravin ve více zemích na úrovni přes 30 procent," řekl Vlčan.

"Máme zde válku, kterou rozpoutalo Rusko. Se situací na Ukrajině souvisí rostoucí ceny potravin i hnojiv," řekl eurokomisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski. Dodal, že ve srovnání s loňskem zdražila dusíkatá hnojiva o 149 procent a výrobní náklady v zemědělství v letošním druhém čtvrtletí stouply o 40 procent. Komisař by uvítal zvýšení unijních peněz na podporu zemědělství.

Výroba minerálních hnojiv je závislá na zemním plynu, jehož cena v uplynulém období výrazně stoupla.

Zástupci zúčastněných států se také vyslovili pro spravedlivé řešení při redukci používání pesticidů v zemědělství. Unijní pravidla musejí podle Vlčana zohlednit, že ve střední a východní Evropě farmáři používají méně zmíněných látek v přepočtu na hektar než například Nizozemsko nebo Itálie.

"Jako předsednická země tohle téma vnímáme jako prioritu. Ve spolupráci s komisí jsme připraveni hledat řešení, které nebude znamenat riziko ohrožení konkurenceschopnosti evropského zemědělství, ale zároveň přispěje k ambici snižovat používání přípravků na ochranu rostlin," řekl Jílek z českého ministerstva zemědělství. Česko nyní předsedá Radě Evropské unie.

Podle komisaře Wojciechowského průměrná spotřeba látek na ochranu rostlin v Evropské unii činí 2,5 kilogramu na hektar. Nejvíce jich používá Nizozemsko, a to devět kilogramů na hektar, nejméně naopak Rumunsko, kde je to zhruba půl kilogramu.

 

Právě se děje

Další zprávy