Dostavba elektrárny v Mochovcích se opozdí o dva roky

ČTK ČTK
30. 1. 2013 18:56
Na jaderném projektu se podílí i Rosatom, který se přes dcery účastní i tendru na Temelín
Ilustrační foto. Jaderná elektrárna v Dukovanech.
Ilustrační foto. Jaderná elektrárna v Dukovanech. | Foto: Karel Toman

Bratislava - Dostavba třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny v Mochovcích na jižním Slovensku se opozdí asi o dva roky a vyžádá si více peněz, než se předpokládalo. Uvedl to dnes slovenský ministr hospodářství Tomáš Malatinský.

Atomovou elektrárnu staví společnost Slovenské elektrárne (SE), kterou ovládá italský koncern Enel.

"Jeden blok má být dokončen v závěru roku 2014 a další koncem roku 2015," řekl Malatinský. Náklady na dostavbu, původně odhadované na 2,78 miliardy eur (71 miliard korun), se podle ministra zvýší o 682 milionů eur, tedy asi o čtvrtinu.

Prodražení projektu a prodloužení výstavby elektrárny také způsobí, že stát, který v SE drží 34 procent akcií, dostane dividendy z podniku později.

Slovenská vláda a Enel se původně dohodly, že dominantní výrobce elektřiny v zemi nebude kvůli financování dostavby elektrárny vyplácet podíly na zisku do roku 2015. Podle nejnovějšího odhadu podnik vyplatí dividendy až v roce 2018.

Podruhé zpožděno

Termín ukončení výstavby obou bloků v Mochovcích, které měly být původně hotovy loni a letos, se tak posunul už podruhé. Enel už loni ohlásil asi roční zpoždění v harmonogramu prací.

Odůvodnil to mimo jiné potřebou uskutečnit dodatečná opatření na zvýšení bezpečnosti, která vyplynula ze zátěžových testů. Těm se podrobily elektrárny v Evropské unii po předloňském neštěstí v japonské elektrárně Fukušima, kdy tamní elektrárnu postihlo zemětřesení a následné cunami.

Slovenské ministerstvo hospodářství v materiálu o dostavbě elektrárny v Mochovcích upozornilo, že za posunutím termínu spuštění jaderných bloků stojí také zpoždění při vypracování a schvalování projektové dokumentace nebo chybějící zkušenosti investora s tak velkým projektem v oblasti jaderné energetiky.

Výstavba třetího a čtvrtého bloku v Mochovcích začala v roce 1987. Práce se kvůli nedostatku později zastavily. Obnoveny byly v roce 2008 poté, co kontrolní podíl v SE získal Enel. První dva bloky elektrárny vyrábějí elektřinu přes deset let.

Atomové elektrárny mají na Slovensku největší podíl na výrobě elektrické energie. Slovensko kvůli závazkům vůči EU muselo v letech 2006 a 2008 odstavit dva bloky starší jaderné elektrárny V1 v Jaslovských Bohunicích. V této lokalitě by v budoucnu měla vyrůst nová jaderná elektrárna.

Slovenská vláda si pro tento projekt vybrala za partnera český koncern ČEZ, který kvůli dostavbě české jaderné elektrárny Temelín ze spolupráce se Slováky patrně vycouvá. Nahradit by ho mohl ruský Rosatom. Tato společnost se podílí také na dostavbě elektrárny v Mochovcích.

 

Právě se děje

Další zprávy