Doručení dronem vyzkoušel první tuzemský e-shop, větší využití ale omezují předpisy

ČTK ČTK
Aktualizováno 22. 11. 2016 13:41
Malý bezpilotní stroj letěl z distribučního centra Mall.cz v Jirnech u Prahy zhruba 1,7 kilometru k zákaznici v Zelenči. Cestu zvládl zhruba za tři minuty a přistál na trávníku před domem, kde balíček odložil. Doručování dronem by podle e-shopu snížilo náklady a zrychlilo doručení.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Mall.cz

Jirny – Druhý největší tuzemský e-shop Mall.cz dnes poprvé doručil zásilku letecky dronem.

Malý bezpilotní stroj letěl z distribučního centra Mall.cz v Jirnech u Prahy zhruba 1,7 kilometru k zákaznici v Zelenči. Cestu zvládl zhruba za tři minuty a přistál na trávníku před domem, kde balíček odložil. Podle přímého přenosu na webu Mall.cz byly v zásilce hračky.

Foto: Mall.cz

Dron vyletěl krátce po 11. hodině. "Pokud se započítá i čas na přípravu startu, tak dron doručil zboží k zákazníkovi za zhruba pět minut," sdělil mluvčí e-shopu Jan Řezáč. Na testovací let dohlížel i Úřad pro civilní letectví.

Doručování dronem by podle e-shopu přineslo snížení nákladů a zrychlení doručení. "Při dostatečném počtu dronů se můžeme dostat až na 20 Kč za doručení, což je výrazně nižší částka, než v současné době firmy platí dopravcům. Z dnů a hodin zkrátíme doručovací dobu na hodiny a minuty," sdělil Mall.cz

Cílem testu bylo ověřit kompletní proces od objednání přes identifikaci v distribučním centru až po převzetí dronem a doručení zákazníkovi. "Díky úspěšnému testu jsme lépe připraveni na diskusi ohledně možných legislativních změn," uvedl šéf Mall Group Jakub Havrlant.

Podle e-shopu je dron použitý při testu připraven i na zcela automatizované doručování, ale takový provoz je zatím limitován legislativou. "Dron nesmí létat sám bez dozoru pilota, nesmí se pohybovat nad celou řadou míst, nesmí se pohybovat nad lidmi," oznámil Mall.cz.

Omezení provozu dronů jsou podle mluvčího Úřadu pro civilní letectví Vítězslava Hezkého nezbytná kvůli ochraně lidí a majetku na zemi i ostatních letounů. "Jednou určitě vývoj touto cestou půjde, ale zatím to není možné," řekl k zavedení doručování zásilek z obchodů pomocí dronů. Nutné podle něj budou jak změny zákonů, tak i technologie dronů, což může trvat roky.

Použitý dron, který Mall.cz vybral po dohodě s Úřadem pro civilní letectví a odborníky z ČVUT i z praxe, unese zásilku vážící nejvýše jeden kilogram o maximálních rozměrech 5 x 25 x 17 centimetrů.

Již dříve e-shop sdělil, že by drony mohly bez problémů doručovat zásilky o váze do dvou kilogramů, které u velkých internetových prodejců včetně Mall.cz tvoří přibližně 80 procent objednávek.

V zahraničí doručování bezpilotním letounem úspěšně otestoval Amazon, DHL nebo Švýcarská pošta.

 

Právě se děje

Další zprávy