Kůň či páv v letadle jako "emoční podpora". Výjimka se zneužívá, stěžují si aerolinky

Kuni Nguyenová Kuni Nguyenová
3. 2. 2020 12:05
Zatímco v Česku dopravci dovolí cestujícím vzít si do letadla bezplatně pouze asistenčního psa, v USA byla až dosud pravidla velkorysá. Aerolinky umožňovaly lidem přivést si na palubu zdarma jakékoliv zvíře za účelem "emoční podpory" během letu. Cestující však začali možnosti masivně zneužívat a výjimkou tak v kabině nebyla ani exotická zvířata. Úřady se tak rozhodly proti trendu zasáhnout.
Jako terapeutickou podporu vykázali cestující aerolince i přepravu poníka.
Jako terapeutickou podporu vykázali cestující aerolince i přepravu poníka. | Foto: Aktuálně.cz

Britský list Independent informoval, že v důsledku vstřícného pravidla bylo v poslední době na palubách letadel možné potkal třeba kachny, poníky, prasata či krocany, ale i neobvyklá zvířata, jako je například páv či leguán.

Podmínkou bylo pouze předložení dokumentu, který prokazoval psychické problémy cestujícího, mezi něž se řadila třeba i podrážděnost, nekontrolovatelný vztek či neklid během letu. Pasažér následně neplatil běžný poplatek za přepravu zvířete a asistenční zvíře bylo jakožto "emoční podpora" na palubě letadla vítáno.

Právo na cestování s "asistenčními" zvířaty není žádná okrajová záležitost. Například v roce 2017 dopravce Delta Air Lines přepravil každý den v průměru 700 asistenčních zvířat, přičemž jejich počet vzrostl meziročně o 63 procent.

Neobvyklý trend se však poslední dobou vymyká kontrole, lidé se totiž díky výjimce snaží vyhnout poplatku za přepravu zvířete. Letecké společnosti také informovaly o zvýšení počtů "incidentů v souvislosti s nevhodným chováním zvířat v kabině letadla". Patřilo mezi ně "nekontrolované močení", "vyprázdnění", ale i pokousání spolucestujícího v průběhu letu.

"Lidé stále častěji přivádějí na palubu letadla nevycvičená zvířata a ohrožují bezpečnost členů posádky, ostatních cestujících a dalších asistenčních zvířat," uvádí ministerstvo dopravy USA. Počet stížností na asistenční zvířata se za poslední čtyři roky více než ztrojnásobil.

Nyní se tak pravidla přepravy zvířat v letadlech změní. "Cílem je zajistit, aby byl náš systém letecké dopravy bezpečný pro cestující a zároveň přístupný osobám se zdravotním postižením," vysvětluje ministerstvo v dokumentu.

Letecké společnosti tak budou moci zakázat všechna zvířata na palubě s výjimkou řádně vycvičených psů. Cestující, kteří plánují cestovat s asistenčním zvířetem, navíc budou muset vyplnit formulář a dodat osvědčení o výcviku a dobrém chování zvířete. Musí také potvrdit, že zvíře je v dobrém zdravotním stavu, a má "schopnost kontroly nad močovým měchýřem během dlouhého letu".

Vyhláška ovšem zatím nebyla schválena, takže možnost přepravy zvířete, které poskytuje svému majiteli terapeutický přínos, v USA stále platí. 

V Evropě se platí

V Česku podobné nařízení neexistuje, obecně v letectví platí společná evropská legislativa, tedy směrnice Evropského parlamentu a Rady EU. "Evropské právo uznává jako asistenční zvíře pouze asistenčního psa, řádně vycvičeného certifikovanými národními organizacemi. Asistenční pes je převážen na palubě letadla u sedadla cestujícího bez jakýchkoliv dalších poplatků," uvádí František Jemelka, tiskový mluvčí ministerstva dopravy ČR. 

Jemelka dále upozorňuje, že v případě odcestování z Ameriky do Evropy je potřeba mít lékařskou zprávu. "Jsme samozřejmě informováni o tom, že zákon v Americe kromě asistenčních zvířat uznává pro bezplatnou přepravu na palubě letadla i zvířata pro emoční podporu. V takovém případě však může letecký dopravce požadovat maximálně rok starou zprávu od lékaře (psychiatra, psychologa nebo terapeuta), že cestující opravdu potřebuje přítomnost zvířete pro svoji pohodu," říká Jemelka.

Přepravě zvířat na palubě však nebrání nic ani v Evropě, cestující však za to musí zaplatit běžný poplatek. Záleží ovšem na podmínkách konkrétní letecké společnosti. "Standardně se mohou na palubě přepravovat například psi, kočky, králíci, činčily a fretky, některé letecké společnosti povolují přepravovat i želvy a ptáky. Pokud cestující chce cestovat se zvířetem letadlem, je nutné si povolení vyžádat u leteckého dopravce v předstihu," vysvětluje pro Aktuálně.cz Kateřina Pavlíková z Letiště Praha.

Konkrétně letecká společnost ČSA povoluje vzít si do kabiny pro cestující pouze psa nebo kočku v uzavíratelné schráně. Schrána nesmí přesáhnout 43 x 30 x 27 cm a její celková hmotnost včetně zvířete by se měla vejít do 8 kg. Za přepravu zvířete si účtuje poplatek 1530 Kč.

Žena přišla na letiště s pávem na rameni. Aerolinky domácího mazlíčka odmítly odbavit | Video: Associated Press
 

Právě se děje

Další zprávy