Beskyde, Beskyde už na nádraží neuslyšíte. Regionální znělky skončí, fandové se bouří

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
6. 3. 2020 6:39
Česká nádraží budou brzy o něco unifikovanější. Zmizí z nich totiž úvodní znělka nádražního hlášení, která má v řadě měst formu lidové písničky spjaté s daným místem. Správa železnic je postupně ve všech stanicích sjednotí do gongu. Proti tomuto kroku však vznikla na internetu petice.
Poslechněte si v našem sestřihu nejznámější regionální znělky na českých nádražích. | Video: hlaseni.net

Jako první na postupný konec regionálních znělek upozornil server Zdopravy.cz.

"Před pár měsíci z nádraží začaly tajně mizet nádražní znělky, Správa železnic k rušení nic neřekla a není ani schopná odpovědět na jakékoliv sociální síti (Facebook, Instagram, e-mail), proto zakládáme petici pro nádražní znělky, které patří k určitým městům," uvádí internetová petice, jejímiž autory jsou provozovatelé stránek Nádražní hlášení ze spolku Želpage.

Podle nich už zmizely znělky na nádražích ve Vsetíně (V tom Vsetínském zámku), Frýdlantu nad Ostravicí (Beskyde, Beskyde), Frýdku-Místku (Okolo Frýdku cestička), Pardubicích (Vraný koně), Hradci Králové (Okolo Hradce), Valašském Meziříčí (My jsme Valaši) a v Brně (Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad Brnem).

"A brzy budou přibývat další, pokud to někdo nezastaví," dodávají autoři petice.

Správa železnic rušení regionálních znělek na nádražích pro server Aktuálně.cz potvrdila. Zatím však podle mluvčí Nely Friebové došlo ke změně jen ve Frýdlantu nad Ostravicí a Frýdku-Místku. K odstranění původních znělek v dalších městech zmíněných v petici se ani na přímý dotaz Aktuálně.cz nevyjádřila.

K rušení znělek podle Správy železnic dochází kvůli zjednodušení hlášení. "Znělky budou postupně sjednoceny v rámci všech stanic na síti do jedné znělky, respektive gongu. Souvisí to se zkrácením a zjednodušením hlášení, protože zejména ve velkých uzlech jde o nepřetržitou smršť znělek a hlášení, které tak cestující nemohou stačit vnímat," vysvětluje Friebová.

Nová opatření by měla podle ní začít platit od jízdního řádu 2020/2021.

Kompletní přehled hlášení a znělek v jednotlivých stanicích zveřejnili autoři petice na svých webových stránkách. Petici samotnou za zachování regionálních znělek na českých nádražích dosud podepsalo více než 1760 lidí.

K dotazu, zda kvůli jejich rušení registruje nějaké negativní ohlasy přímo Správa železnic, se mluvčí nevyjádřila.

 

Právě se děje

Další zprávy