Známe nejbezpečnější aerolinky na světě. I ty, u kterých si letenku radši nekupujte

Ondřej Neufus Ondřej Neufus
6. 1. 2019 16:36
Specializovaný server Airlineratings.com zveřejnil svůj aktuální přehled nejbezpečnějších aerolinek světa. Součástí je také seznam nejlepších mezi nízkonákladovými leteckými společnostmi a zároveň i těch nejhorších dopravců, které můžete na nebi potkat.
Foto: Qantas

Vítěz je z Austrálie

Specializovaný server Airlineratings zveřejnil svůj aktuální přehled nejbezpečnějších aerolinek světa. Součástí je také seznam nejlepších mezi nízkonákladovými leteckými společnostmi a zároveň i těch nejhorších dopravců, které můžete na nebi potkat.

Server shromažďuje data například o stáří flotily letadel, která aerolinka používá, počtech nehod, kontrolách avioniky či využívání nových bezpečnostních technologií.

Nejlepší bezpečnost i výcvik

Vítězem se stala jedna z nejstarších leteckých společností na světě - australská aerolinka Qantas. O společnosti jsme psali v březnu loňského roku, když její Boeing 787 Dreamliner uletěl 14 498 kilometrů za 17 hodin během prvního pravidelného přímého letu mezi Austrálií a Británií.

Není to poprvé, co je aerolinka s 98letou historií vyhlášena nejbezpečnější na světě. Podle Airlineratings je totiž firma premiant ve využívání moderních technologií v oblastech, jako jsou navigační systémy a sledování stavu motorů za letu. Server zmínil i vysokou úroveň výcviku posádky.

Ani Qantas se ovšem v minulosti nevyhnuly nepříjemnosti. V roce 2010 musel její Airbus A380 nouzově přistát poté, co mu explodoval motor. Vyšetřování nehody ukázalo na chybu při výrobě v dílnách Rolls-Royce. Z důvodu kontroly zbylých airbusů ve flotile aerolinky musely být některé lety rušeny.

Původně chtěla australská společnost výrobce motorů žalovat, dohodla se ovšem na stáhnutí žaloby poté, co obdržela kompenzaci ve výši 100 milionů dolarů (podle tehdejšího kurzu 1,7 miliardy korun). Nehoda se obešla bez zranění.

 

Právě se děje

Další zprávy