Do Vánoc ještě zhruba o korunu dolů. Zlevňování na čerpacích stanicích pokračuje

Ekonomika Ekonomika
5. 12. 2022 15:24
Ceny paliv v Česku minulý týden znovu klesly. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 dosáhla v průměru už 38,72 koruny za litr. Nafta se aktuálně prodává za 40,30 koruny za litr. Vyplývá to z pondělních dat společnosti CCS, která vývoj na trhu sleduje. Kolem vánočních svátků by se ceny pohonných hmot měly pohybovat ještě asi o korunu níže, odhadují oslovení analytici.
Foto: iStock

Ceny pohonných hmot se pomalu přibližují hodnotám, kterých dosahovaly ještě před začátkem ruské invaze na Ukrajinu. Nejlevnější paliva natankovali řidiči v minulém týdnu v Karlovarském kraji, kde stál litr benzinu v průměru 37,86 koruny. Nafta byla nejlevnější v Jihočeském kraji, a to za průměrných 39,51 koruny za litr.

Naopak nejdražší paliva nabízely tradičně pražské pumpy, kde litr benzinu stál v průměru 39,49 koruny, nafta pak 41,40 koruny za litr.

Řetězec čerpacích stanic Tank ONO přitom cenu za litr benzinu už minulý týden snížil na 35,90 koruny. "Mít benzin v současnosti za 39,90 je blbost. Kdo drží tuto cenu, tak má na benzinu skoro šest korun provizi. My ji máme 1,50," řekl Hospodářským novinám majitel Tank ONO Jiří Ondra, jehož čerpací stanice jsou pověstné nízkými maržemi.

Loni byla v Česku průměrná marže u benzinu 2,55 koruny. Velkoprodej Orlen Unipetrol prodává benzin za 33,42 koruny s DPH.

Podle analytiků je za současným zlevňováním postupný pokles cen ropy a právě i velkoobchodních marží na celém evropském trhu. Roli hraje rovněž slabší dolar, který proti koruně ze svého maxima ztratil už přes deset procent. 

"Mezi vývojem cen ropy a maloobchodních cen je přibližně třítýdenní zpoždění. Cena ropy aktuálně stagnuje a ani velkoobchodní marže nerostou, takže v období Vánoc by měly ceny pohonných hmot brzdit na úrovni, která je o přibližně korunu pod současnou cenou," odhaduje analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Poté by se ale mělo zlevňování zastavit.

Nabídka pohonných hmot na evropském trhu se podle Tomčiaka značně zlepšila i přesto, že klesl dovoz z Ruska. "Evropští obchodníci s ropou a ropnými produkty dokázali navázat a rozšířit spolupráci s jinými dodavateli, a to zejména v Perském zálivu, Severní Americe nebo třeba také v Brazílii či v zemích západní Afriky," pokračuje analytik.

V zemích Evropské unie v pondělí začal platit zákaz dovozu ruské ropy na tankerech, který má Moskvu připravit o část zdrojů na financování válečné agrese proti Ukrajině. Unie společně se skupinou hospodářsky vyspělých zemí G7 paralelně zavedla cenový strop 60 dolarů (zhruba 1390 Kč) za barel ruské ropy přepravované do dalších států.

Moskva uvedla, že opatření destabilizuje globální energetický trh, ale neovlivní její schopnost pokračovat v bojích na Ukrajině.

Dovoz ropovodem Družba, který se týká Česka, Slovenska a Maďarska, má zatím časově nespecifikovanou výjimku.

 

Právě se děje

Další zprávy