Mapa: Nízkonákladovkám se v Česku daří, levné lety zamíří tentokrát nově i na východ

Michael Bouška Jiří Kropáček Michael Bouška, Jiří Kropáček
Aktualizováno 17. 11. 2019 16:21
Češi létají v zimních měsících méně. Aerolinky proto nabízejí letenky za výrazně nižší akční ceny. Díky tomu mohou cestující sehnat zpáteční letenky do řady destinací i za několik stokorun. On-line deník Aktuálně.cz připravil se startem zimního letového řádu už tradičně seznam destinací, do kterých z Česka létají nízkonákladové aerolinky.

načítám grafiku

Na co si dát u nízkonákladovek pozor

Zavazadla

U nízkonákladových společností jsou zpravidla odbavená zavazadla zpoplatněná. Některé společnosti dokonce zpoplatnily i větší příruční zavazadla. Bez zaplacení poplatku tak může cestující například u Ryanairu vzít s sebou jen malý batoh.

Odbavení

Většina levných aerolinek zpoplatňuje odbavení na letišti. Někdy je částka za odbavení i vyšší než samotná cena letenky. Díky aplikacím pro mobilní telefony ale není problém se odbavit při cestě na letiště. Na letišti pak stačí ukázat palubní vstupenku na displeji telefonu.

Rezervace místa

Letecké společnosti rády zpoplatňují výběr konkrétního místa. Někteří dopravci jako Ryanair dokonce záměrně rozsazují skupiny co nejdál od sebe, pokud si nezaplatí. Další poplatky jsou za prémiová místa, kde je více prostoru, například u nouzových východů.

Občerstvení

Občerstvení v ceně letenky se na letech po Evropě stává raritou. Bezplatné občerstvení zrušili kromě nízkonákladových dopravců i ti standardní, například ČSA nebo British Airways.

Fotografie: Shutterstock | Archiv aerolinek

  • Nízkonákladové lety nabízí na pražském letišti například aerolinky Ryanair, easyJet nebo Wizz Air. Low cost lety poskytuje také tuzemský dopravce SmartWings, který má na letišti svoji hlavní základnu.
  • Nízkonákladové linky tvoří nejdůležitější část pravidelného provozu také na brněnském letišti v Tuřanech, kde jinak většinu provozu tvoří charterové lety. Své lety do tří destinací zde provozuje irský nízkonákladový dopravce Ryanair. 
  • Ostatním regionálním českým letištím se na poli lákání pravidelných linek moc nedaří. Po jedné jediné destinaci nabízí v aktuálním letovém řádu Karlovy Vary, Pardubice i Ostrava. 
  • Diagnóza: letiště. Letecké sny vysávají z krajů peníze, Pardubice mají jedinou linku
  • Letiště Praha loni odbavilo více než 16,7 milionu cestujících, letos očekává další růst. Ostatní tuzemská letiště vykazují čísla výrazně menší. Druhé největší letiště v brněnských Tuřanech loni odbavilo zhruba 500 tisíc pasažérů.
  • Ryanair je na pražském letišti po ČSA druhým největším dopravcem, ještě v létě byl přitom třetím, nyní předběhl Smartwings. Na Ruzyni má základnu už pět jeho letadel, nově je firma bude provozovat pod polskou licencí Buzz. Ryanair očekává letos v Praze celkem 2,4 milionu cestujících.
  • Letecké společnosti vypouštějí akční letenky zpravidla v průběhu týdne. Rezervovat se tedy vyplatí zejména v prostředku týdne, naopak o víkendech jsou ceny často vyšší.
  • Na nabídku levných letenek se můžete podívat na webu letenky.centrum.cz
 

Právě se děje

Další zprávy