Cestovatelská horečka dusí i nejzavedenější značky. Tyto aerolinky ruší nejvíce letů

Cestovatelská horečka dusí i nejzavedenější značky. Tyto aerolinky ruší nejvíce letů
Analytická společnosti Cirium letos sbírala data o zrušených letech u celkem 19 leteckých společností po celém světě, a to za tři měsíce v období od 26. dubna do 26. července. Jednoznačně nejvyšší podíl zrušených letů přitom vykázaly australské aerolinky Virgin Australia.
Hned v závěsu za Virgin Australia skončil nizozemský dopravce KLM s 5,8 procenta zrušených letů ve sledovaném období. V předcovidové době to přitom u těchto aerolinek bylo jen 1,08 procenta. Podle vyjádření společnosti stojí za častým rušením letů mimo jiné nedostatek bezpečnostního personálu na letišti. Aerolinky řeší přetlak pasažérů například tím, že omezily prodej letenek. "Našim cestujícím, které to postihlo, se omlouváme," uvedly.
Novozélandská společnost Air New Zealand za sledované tři měsíce letošního roku vykázala 3,7 procenta zrušených letů. Generální ředitel Greg Foran prohlásil, že letový řád narušilo nepříznivé počasí i výrazně vyšší nemocnost posádky. "Tohle určitě není zkušenost, kterou chceme, aby s námi cestující měli, a jsme si vědomi toho, že každé zrušení letu má dopad," uvedl Foran v prohlášení. Aby aerolinky posílily svůj provoz, najaly si na výpomoc tisícovku pracovníků.
Další australské aerolinky Qantas se mohou "pochlubit" za sledované období 3,3 procenta zrušených letů. Podle šéfa Andrewa Davida je podíl zrušených spojů téměř zpět na úrovni doby před covidem - tehdy šlo o 2,3 procenta. "Vidíme zlepšení, ale víme, že máme ještě co dělat," dodal David.
Foto: Reuters
Pavla Adamcová Pavla Adamcová
2. 8. 2022 12:46
Zájem o cestování, který se rozpoutal po uvolnění restrikcí spojených s pandemií koronaviru, letos zaskočil i ty nejzavedenější aerolinky. Po propuštění desítek tisíc pilotů, palubního personálu i pracovníků na letištích letecké odvětví nezvládá nápor cestujících. Ti se tak často svého letu dočkají po mnohahodinovém čekání nebo také vůbec. Podívejte se, které aerolinky ruší spoje nejčastěji.
 

Právě se děje

Další zprávy