Ta zelená karta je málo zelená. Špatný odstín pojištění může způsobit velké problémy

Ekonomika Ekonomika, fsk
19. 2. 2019 12:32
Povinností každé pojišťovny je dodat zákazníkům po uzavření povinného ručení auta zelenou kartu. Při sjednávání on-line ji však lidé dostanou nejdříve provizorně e-mailem a podle zákona si ji smí vytisknout sami. V tu chvíli ovšem hrozí problémy - pokud dají do tiskárny špatný papír, může se jim dovolená prodražit.
Foto: Radek Pecák

Zelená karta slouží jako mezinárodně uznávaný doklad toho, že je vozidlo pojištěné. Platí ve většině Evropy, ale i v několika zemích Blízkého východu. 

Vytisknout si ji z e-mailu od pojišťovny před cestou do zahraničí na obyčejný bílý papír však nemusí být dobrý nápad. Při policejní kontrole totiž hrozí problémy i pokuta, informují Hospodářské noviny.

Zasílání potvrzení o pojištění e-mailem předtím, než pošlou samotnou zelenou kartu, je běžné zejména u on-line pojišťoven.

Zatímco v praxi na českých silnicích bývá s policisty domluva, v zahraničí už hrozí vážnější komplikace. HN to dokládají na případu, kdy klientovi České podnikatelské pojišťovny (ČPP) museli pracovníci pojišťovny kartu skenovat a posílat, aby chorvatským policistům dokázal, že barva jeho karty je skutečně zelená a pojištění má. Policistům se totiž nelíbila karta vytištěná na bílem podkladu.

Podobnou zkušenost má i další z citovaných klientů. Tomu dokonce úřednice odmítala uznat doklad, přestože byl vytištěný na zeleném podkladě. Odstín barvy totiž podle ní nebyl dostatečně zelený.

"Zákon jasně mluví o zelené kartě, nikoli o kartě bíle nebo jinak barevné," říká mluvčí ČPP Renata Čapková.

Podle všeho se ovšem jedná pouze o nejasnou interpretaci zákona. O dokladu se sice v zákoně mluví jako o zelené kartě, barva ovšem není podle Richarda Fily ze společnosti FajnPojištění.cz nikde jasně uvedená. Fila tak radí při jednání s úřady, či policisty trvat na svém - tedy, že doklad je platný a nezáleží, jakou má barvu.

V době, kdy se jedná o využívání moderních technologií při jednání s úřady se podle HN může zdát lpění na barvě průkazu, který si pojištěný může vytisknout doma, jako přežitek. Na zrušení požadavku na zelený papír je přitom shoda v Radě kanceláří, která vydavatele zelených karet ve světě sdružuje a zastřešuje. V současnosti tak probíhají konzultace mezi všemi členskými národními kancelářemi.

Podle informací HN trvá jednání o změně mezinárodní dohody zhruba rok. Požadavek na zelený papír by mohl přestat platit v roce 2020. 

 

Právě se děje

Další zprávy