Výstup z metra na Andělu se znovu otevře. Při opravě zmizely sovětské eskalátory

ČTK ČTK
Aktualizováno 8. 6. 2018 13:52
Dopravní podnik ve stanici vyměňoval eskalátory a odstraňoval průsaky. Výstup byl uzavřen od loňského září.
Tudy ne. (ilustrační foto)
Tudy ne. (ilustrační foto) | Foto: František Grossmann

Praha - Pražský dopravní podnik (DPP) otevře v pondělí 11. června zrekonstruovaný výstup ze stanice metra Anděl na trase B. Sdělila to mluvčí DPP Aneta Řehková.

Výstup je uzavřen od loňského září. Podnik ve stanici vyměňoval eskalátory a odstraňoval průsaky. Náklady na opravy byly asi 225 milionů korun.

"Je potřeba si uvědomit, že technologie v některých stanicích jsou již skutečně zastaralé, konkrétně na Andělu nám sloužily přes třicet let," uvedl generální ředitel DPP Martin Gillar. Stanice Anděl byla otevřena v roce 1985.

DPP nechal ve stanici vymontovat původní sovětské eskalátory a nahradil je novými. Použitelné díly podnik využije při opravách v dalších stanicích. Zrekonstruován byl také eskalátorový tunel, vybudovaly se nové nosné konstrukce a vyměnily se všechny technologické prvky.

Plechový plot u vstupu do stanice bude odstraněn o víkendu. "Při opravě byla část chodníku předlážděna, protože se tam časem vytvořily prohlubně," řekl starosta Prahy 5 Pavel Richter (TOP 09). Farmářské trhy se k Andělu vrátí za čtrnáct dní v pátek 22. června.

Opraven by měl být v budoucnu rovněž výstup ze stanice Anděl směrem k autobusovému nádraží Na Knížecí. Kdy se tak stane, není jasné. "Vestibul Na Knížecí není úplně nejdůstojnější, zaslouží si alespoň nějaký ´facelift´, neodpovídá roku 2018," řekl Richter.

Podle náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD) dopravní podnik ve vestibulu nyní provádí drobné úpravy, jako je vybílení stěn a podobně. V budoucnu by měl být autobusový terminál přesunut ke stanici Smíchovské nádraží.

Letos v září DPP plánuje dokončit rekonstrukci ve stanici metra Náměstí Republiky, kde podnik rovněž vyměňuje eskalátory a odstraňuje průsaky. Letos v říjnu pak DPP zahájí práce ve stanici metra Karlovo náměstí. V loňském roce podnik kompletně zrekonstruoval stanici Jinonice.

DPP spravuje na třech linkách metra 61 stanic. Roční provoz metra vyjde na několik miliard korun. DPP je největší městskou firmou v Česku a zaměstnává asi 10.000 lidí. Praha dotuje DPP více než 11 miliardami korun ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy