Past na cestující: Nádraží má nové nástupiště, cesta na něj je však napínavá výprava

Michal Polák Michal Polák
4. 1. 2020 17:21
V polovině prosince začalo cestujícím sloužit nové čtvrté nástupiště na nádraží Praha-Vršovice. Má však jedno paradoxní omezení. Cestující, kteří na něm budou vystupovat, se nedostanou k samotné nádražní budově, protože propojovací podchod zatím není dokončený a hotový bude až v polovině roku 2021. Cesta od nádražní budovy na nástupiště pak trvá pěšky přes 10 minut.
Cesta na nástupiště č. 4 ve Vršovicích | Video: Jakub Zuzánek, Martin Krepindl

"Tak chlubit se Vršovicema, kde uděláte nástupiště, na které jdete z nádražní budovy 10+ minut pěšky je fakt pecka," zlobí se na Facebooku jeden z cestujících. 

Správa železnic se brání, že čtvrté nástupiště původně nebylo součástí projektu a přidávalo se na žádost pražského magistrátu. "Již tehdy bylo zřejmé, že technologický postup stavby nelze této nové skutečnosti přizpůsobit a tato situace nastane. Jako řešení nad rámec projektu chystáme zřízení provizorní lávky, která umožní průchod celým nádražím," vysvětluje mluvčí Správy železnici Marek Illiaš vzniklou situaci, na kterou upozornil server Zdopravy.cz.

Radní pro dopravu Adam Scheinherr považuje zprovoznění nástupiště za úspěch. "Mám radost, že 4. nástupiště už je vybudované. Předběhli jsme tím ale stavbu podchodů. Za pár měsíců, v květnu, zprovozníme provizorní lávku," vysvětluje Scheinherr. 

Podle radního mohou cestující využít linku 193, která je odveze na Náměstí bratří Synků, odkud je to k novému nástupišti už jen necelých 500 metrů. Zejména seniory spěchající na vlak však touto radou nejspíše nepotěší. "Mně bude osmdesát a to mám jet na nástupiště dvě zastávky autobusem a pak ještě pěkný kus cesty pěšky?" stěžovala si videoreportérovi Aktuálně.cz jedna z cestujících.

Podle železničářů na novém čtvrtém nástupišti v současné době zastavuje asi 30 vlaků denně. S protažením podchodu do Nuslí se počítá až v půlce roku 2021. Dosud podchod končí u třetího nástupiště.

 

Právě se děje

Další zprávy