Německo na většině území zastavilo nákladní vlaky. Porucha omezila dodávku elektřiny

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 28. 3. 2022 11:11
Severozápad i jih Německa postihly ve středu ráno problémy na železnici. Společnost DB Netze, která spravuje tamní kolejovou síť, kvůli přerušení dodávek elektřiny zastavila na elektrifikovaných tratích všechny nákladní vlaky. Upozornil na to web Zdopravy.cz a informaci potvrdila i provozní mapa DB Netze, ta uváděla jako důvod "nedostatek elektřiny v síti". Později upřesnila, že šlo jen o poruchu.
Mapa ukazuje omezení provozu nákladních vlaků v Německu kvůli nedostatku elektřiny.
Mapa ukazuje omezení provozu nákladních vlaků v Německu kvůli nedostatku elektřiny. | Foto: DB Netze

Na mapě společnosti DB Netze, která ukazuje železniční dopravní provoz v německé síti, je vidět, že nákladní železniční doprava několik hodin stála zejména na severozápadě země, ale i v dalších západních spolkových zemích, včetně jihoněmeckého Bavorska. Podle informací z provozní interaktivní mapy byl provoz obnoven po deváté hodině.

Server Zdopravy.cz má k dispozici oznámení, které firma DB Netze, dceřiná společnost německých drah Deutsche Bahn, rozeslala nákladním dopravcům a v němž informuje o problémech na železnici. Jako důvod uvádí nedostatečné napájení trakční soustavy.

Webu informaci následně potvrdil i český železniční dopravce Metrans Rail. "Mohu potvrdit, že nám nyní v Německu stojí několik nákladních vlaků z tohoto důvodu," uvedl ve středu ráno jednatel firmy Martin Hořínek.

Později společnosti DB Netze upřesnila, že výpadek nesouvisel s nedostatkem elektřiny v německé rozvodné síti, ale poruchou při údržbě sítě.  "V noci z úterka na středu došlo k technickým obtížím při plánované údržbě. Pro zachování stability sítě bylo nutné dočasně omezit provoz části vlaků. Porucha byla vyřešena za méně než dvě hodiny a od té doby vlaky znovu jezdily," uvedla mluvčí DB pro web TZB-info.cz

Web Zdopravy.cz následně doplnil, že Evropská asociace nákladní železniční dopravy (Netzwerk Europäischer Eisenbahnen NEE) v tiskové zprávě uvedla, že bude požadovat nezávislé prošetření celé události. "Nákladní dopravci byli zásahem do plánovaného provozu pochopitelně zaskočeni a požadují nezávislé prověření těchto informací," napsala asociace.

 

Právě se děje

Další zprávy