Kvůli uzemnění Maxů Boeing odepíše 111 miliard. Airbusu se daří přebírat mu zakázky

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
19. 7. 2019 8:41
Kvůli problémům s letouny 737 MAX se americký výrobce letecké techniky Boeing rozhodl odepsat 4,9 miliardy dolarů (asi 111 miliard Kč). Firma varovala, že se tak ve druhém čtvrtletí propadne do hluboké ztráty.
Pařížský aerosalon představil letecké novinky. Výrobci Boeing i Airbus akci zahájili velkými zakázkami
Pařížský aerosalon představil letecké novinky. Výrobci Boeing i Airbus akci zahájili velkými zakázkami | Foto: Reuters

Akcie Boeingu v reakci na odpis miliard dolarů zpevnily asi o dvě procenta, což je zřejmě známkou toho, že pro investory je tato částka přijatelná, uvedla agentura Reuters.

Boeing oznámil, že peníze použije na odškodnění těch leteckých společností, kterým narušila provoz nutnost odstavit letouny 737 MAX. Boeing veškeré s tím spojené náklady odepíše ve druhém čtvrtletí, jeho příjmy a zisk před zdaněním tak budou celkově nižší o 5,6 miliardy dolarů (zhruba 127 miliard Kč). Kompletní hospodářské výsledky firma zveřejní 24. července.

Boeing dodal, že výrobní náklady na program 737 MAX by se ve druhém kvartálu měly zvýšit zhruba o 1,7 miliardy dolarů. To je dáno především zpomalením výroby, které se ukazuje být delší, než se očekávalo. Tyto náklady budou narušovat ziskové marže ještě nějakou dobu.

Boeing se nadále potýká s dopady dvou havárií letadel 737 MAX, které zapříčinily smrt více než 300 pasažérů. Provoz letounů Boeing 737 MAX byl po těchto nehodách po celém světě pozastaven a společnost se ocitla v jedné z nejhorších krizí ve své historii.

Airbus jede na plné obrátky

Problémy Boeingu nejsou znát v hospodářských výsledcích firmy. Ztráta zájmu o amerického výrobce byla cítit i na letošním aerosalonu u Paříže. Ten ovládl evropský výrobce letadel Airbus, který získal více než dvojnásobek zakázek než jeho americký rival.

Podle analytické firmy IBA.iQ společnost Airbus podepsala pevné objednávky a předběžné dohody na 595 letounů, zatímco Boeing na 234 strojů, z toho překvapivá zakázka skupiny IAG je na 200 zlevněných letadel 737 MAX.

Celkově bylo na francouzském aerosalonu objednáno 938 letadel, což je o něco méně než v posledních dvou letech, ale více než očekávala řada analytiků.

Přestože Airbus v zakázkách vítězí třetí rok po sobě, o největší hit aerosalonu se postaral Boeing zmíněným obchodem s IAG. Evropský výrobce se nicméně dožaduje možnosti o zakázku bojovat.

Představitelé Boeingu už před zahájením aerosalonu avizovali, že kvůli odstavení nejpopulárnějších strojů 737 MAX mnoho zakázek neočekávají.

Po oficiálním představení nového letounu A321XLR v první den výstavy na něj Airbus získal téměř 240 objednávek. Kromě jiných od společností American Airlines, JetBlue a investiční firmy Indigo Partners, napsal server CNBC.

 

Právě se děje

Další zprávy