Dálnice D1 bude opět patřit řidičům. Většina dělníků na podzim opustí pozice

Adam Váchal Adam Váchal
2. 9. 2018 8:04
Na dálnici D1 na podzim skončí řada uzavírek. Nejhůře průjezdným úsekem zůstane čtrnáct kilometrů mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem. Ředitelství silnic a dálnic se obává, že tam stavební firma nestihne dokončit práce včas. Naopak na některých částech D1 se podaří uzavírky odstranit s předstihem.
Foto: ČTK

Praha - Nejfrekventovanější česká dálnice mezi Prahou a Brnem se stane pro řidiče opět průjezdnější. V září tam skončí hned několik uzavírek, které na místě probíhaly kvůli modernizaci či menším opravám.

Už sobotu 1. září skončila rekonstrukce, která probíhala u Prahy mezi 12. a 16. kilometrem. Řidiči tak už úsekem projedou bez omezení. Poslední prázdninový víkend bývá na silnicích zpravidla hustý provoz, jelikož se lidé vrací z dovolených. Právě z tohoto důvodu Ředitelství silnic a dálnic usilovalo, aby byly práce ukončeny ještě před začátkem nového měsíce.

"Opravy jsou pro letošní rok hotové, stavbaři se na místo vrátí na jaře příštího roku, kdy budeme opravovat povrch dálnice D1 v úseku mezi 16. a 9. kilometrem ve směru z Brna do Prahy," říká mluvčí společnosti Eurovia Iveta Štočková.

Další uzavírky z D1 zmizí v průběhu září. "V polovině měsíce skončí opravy na dalších dvou úsecích dálnice," říká mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký. Stavební firmy ukončí práce, které dnes probíhají na zhruba sedm kilometrů dlouhé trase mezi Šternovem a Ostředkem. Tam se mělo původně pracovat až do října, modernizaci se však podaří dokončit s předstihem. V polovině září také skončí uzavírky na šestikilometrovém úseku mezi Hořicemi a Koberovicemi.

Až do poloviny října se pak bude pracovat mezi 182. a 190. kilometrem na okraji Brna. Na trase se sice nemění počet jízdních pruhů, ty jsou však zúženy a řidiči tak místem smí projíždět maximálně rychlostí 80 kilometrů v hodině.

Velký skluz zatím nabírají opravy D1 mezi Humpolcem na 90. kilometru a Větrným Jeníkovem na 104. kilometru. Stavaři tam měli skončit v dubnu 2020, podle ŘSD je však tento termín nereálný. Zmíněná státní organizace proto již v minulosti hned několikrát vyzvala česko-italsko-kazašské sdružení, které má část na starosti, aby tempo oprav urychlila a nasadila na téměř čtrnáctikilometrový úsek více pracovníků a také techniky.

Modernizace dálnice D1 - stav k srpnu 2018.
Modernizace dálnice D1 - stav k srpnu 2018. | Foto: ŘSD

Modernizace dálnice D1, která odstartovala v roce 2013, měla být podle původních plánů dokončena v roce 2020. Už nyní je ale jisté, že se protáhne. Ministerstvo dopravy věří, že se podaří veškeré práce dotáhnout do konce roku 2021.

Kromě zmíněné části mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem zůstává problém s některými úseky, na kterých se doposud nezačalo pracovat. Chystanou modernizaci třech úseků v délce 33 kilometrů napadlo ekologické sdružení Děti země a státu se zde proto práce nedaří zahájit. Další úseky jsou v přípravě.

 

Právě se děje

Další zprávy