Unikátnímu nádraží v Havířově hrozila demolice. Teď dostane squash i stěnu na lezení

Nádraží v Havířově.
"Začíná přeměna zastaralé a z provozního hlediska nevyhovující budovy na objekt odpovídající požadavkům a standardům 21. století. V průběhu dvou let projde celý objekt kompletní rekonstrukcí včetně výrazných dispozičních změn," uvedl generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda.
Nádražní budova v Havířově byla postavena v letech 1964 až 1969 podle návrhu architekta Josefa Hrejsemnou. Na návrhu se podílel také sochař Václav Uruba, který byl autorem plastiky Směrník v brutalistním stylu před vstupem do haly.
Budova je unikátní mimo jiné tím, že západní stěnu vstupní haly pokrývá barevná skleněná mozaika o ploše 65 metrů čtverečních od sklářského výtvarníka a malíře Vladimíra Kopeckého.
Rekonstrukci nakonec stvrdily SŽDC a město Havířov koncem loňského ledna memorandem o spolupráci při rekonstrukci budovy i přednádražního prostoru. Budova dostane novou fasádu včetně oken a dveří, rekonstruovat se budou přípojky inženýrských sítí, ústřední vytápění i elektrické rozvody. Vzniknou nová sociální zařízení, bezbariérové výtahy, nový informační orientační systém a vodicí prvky pro nevidomé.
Foto: ČTK
Ekonomika Ekonomika
24. 5. 2019 15:29
Přestože není kulturní památkou, jde podle architektů o unikát. Nádražní budova v Havířově dokázala přežít návrh na demolici kvůli své zbytečné velikosti a v pátek byla slavnostně zahájena její rekonstrukce. Jde o největší letos zahájenou opravu nádražní budovy na Moravě. Rekonstrukci, která bude stát 137 milionů korun a trvat bude dva roky, zajistí firmy OHL ŽS a Tomi Remont. Informoval o tom mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Marek Illiaš.
 

Právě se děje

Další zprávy