Uber brání svou pověst. Zveřejnil data o sexuálních útocích ve svých vozech

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
7. 12. 2019 6:47
Uber dostal v letech 2017 a 2018 téměř 6000 hlášení o sexuálních útocích ve svých vozech ve Spojených státech. Meziročně se jejich počet zvýšil, ale v poměru k počtu jízd, který v minulém roce vzrostl, klesl o 16 procent. Vyplývá to z dlouho očekávané zprávy o bezpečnosti, kterou poskytovatel alternativní taxislužby zveřejnil.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Celkem dostala společnost v uvedeném období hlášení o 5981 sexuálních napadeních, která se údajně stala během některých z 2,3 miliardy uskutečněných jízd. Z toho vyplývá, že 99,9 procenta jízd nepoznamenaly bezpečnostní problémy, zdůraznila firma, která podniká i v Česku.

Téměř polovina ohlášených útoků jde na vrub pasažérů, stojí v první zveřejněné zprávě tohoto typu. Ta má podle agentury Reuters veřejnost přesvědčit, že Uberu záleží na bezpečnosti.

"Zveřejnit dobrovolně zprávu, která se zabývá takto obtížnými bezpečnostními otázkami, není snadné," řekl zpravodajskému serveru BBC šéf právního oddělení Uberu Tony West. "Většina firem o záležitostech, jako je sexuální násilí nemluví, protože by tak riskovaly negativní publicitu a kritiku veřejnosti. Ale my cítíme, že je čas na nový přístup," dodal.

Uber v minulosti čelil kritice ohledně bezpečnosti svých jízd a soudním řízením kvůli nevhodnému chování některých svých řidičů. Před dvěma týdny přišel o licenci k přepravě cestujících v Londýně mimo jiné právě kvůli nedostatečné bezpečnosti cestujících.

Firma podniká v 70 zemích. V současnosti podle BBC podobnou zprávu o bezpečnosti z žádného dalšího trhu neplánuje.

 

Právě se děje

Další zprávy