Ostrý start tureckého superletiště se opět odkládá. Zatím tam létá jen hrstka spojů

ČTK ČTK
26. 2. 2019 9:31
Nové letiště v Istanbulu, jehož cílem je stát se jedním z nejrušnějších na světě, zahájí plný provoz 7. dubna. Informoval o tom v pondělí turecký list Hürriyet. Letiště za 12 miliard amerických dolarů (v přepočtu 271,1 miliardy korun) oficiálně otevřel v říjnu turecký prezident Tayyip Erdogan, zatím tam však létá pouze hrstka spojů.
Letiště v Istanbulu, ilustrační foto.
Letiště v Istanbulu, ilustrační foto. | Foto: Iga Airport

Plný provoz byl odložen nejprve na leden a později na březen. Vláda přitom oslavovala letiště a udělal z něj hlavní bod stavebního rozkvětu země, který přinesl silný ekonomický růst. Odklad otevření tak je pro kabinet částečným nezdarem.

Přesun na nové letiště ze současného mezinárodního istanbulského Atatürkova letiště má začít 5. dubna v 01:00 SEČ. Trvat bude podle listu Hürriyet 45 hodin.

Společnost IGA, která nové letiště postavila a provozuje, uvedla, že brzy na svých internetových stránkách oznámí nejnovější vývoj. Státní letištní úřad DHMI sdělil, že neobdržel informace o dalším zpoždění.

Nové istanbulské letiště má být schopné odbavit 90 milionů cestujících ročně. Erdogan při jeho otevření prohlásil, že může být rozšířeno, aby odbavilo až 200 milionů cestujících, napsala agentura Reuters.

Při prvním dešti se hala nového letiště v Istanbulu proměnila v jezero | Video: Twitter/Çağlar Cilara, Twitter/ÖZCAN
 

Právě se děje

Další zprávy