Bagry vyjely na další úsek D7. Podívejte se, kde všude se ještě letos má dokončovat

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
11. 9. 2020 15:48
U Loun se v pátek začalo pracovat na rozšíření doposud dvoupruhové silnice na dálnici D7. Stavět se bude zhruba šestikilometrový úsek, zatím bez omezení provozu. Hotovo bude podle Ředitelství silnic a dálnic v polovině roku 2022. Úsek je nechvalně známý pro dvě tragické nehody, při jedné z nich zemřelo osm lidí.
Na obchvatu u Loun na dálnici D7 se pracuje od loňského roku, nyní ŘSD začalo s pracemi na rozšíření dvoupruhové silnice.
Na obchvatu u Loun na dálnici D7 se pracuje od loňského roku, nyní ŘSD začalo s pracemi na rozšíření dvoupruhové silnice. | Foto: ŘSD

Na D7 se od loňského roku už staví obchvat Panenského Týnce. Brzo se začne pracovat také na úseku u Chlumčan, na který se aktuálně koná výběrové řízení na zhotovitele. "Na zbývající tři úseky ve Středočeském kraji jsme v letošním roce získali územní rozhodnutí a probíhá příprava ke stavebnímu řízení," uvedl ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

U posledního úseku u Postoloprt řeší ŘSD změnu dokumentace pro územní rozhodnutí s ohledem na hladinu stoleté vody. Podle aktuálních podkladů ŘSD se s realizací počítá mezi lety 2025 a 2027, všechny ostatní chybějící nebo rozestavěné úseky by podle harmonogramu měly být zprovozněny v roce 2025.

Po rozšíření silnice přijdou Louny o jeden sjezd z dálnice. "Čtyři pruhy potřebujeme jako sůl. Přestože to vypadá jako klidný úsek, má bohužel na svědomí několik životů," uvedl starosta Pavel Janda (Pro lepší Louny).

U Panenského Týnce v březnu 2016 havaroval autobus se školáky, nehoda si vyžádala 47 zraněných, z toho 43 dětí. Nejtragičtější následky měla srážka z února 2008, kdy se u Panenského Týnce střetly nákladní vůz, mikrobus a osobní automobil. Tehdy zahynulo osm dělníků z mikrobusu, kteří cestovali na noční směnu.

Náklady na investici u Loun jsou zhruba 773 milionů korun bez DPH, 60 procent z toho zaplatí Evropská unie. Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) připomněl, že dálnice D7 je důležitá mimo jiné pro obsluhu průmyslových zón u Mostu, Loun, Postoloprt a zejména strategické zóny Triangle u Žatce. "Je dobře, že se nebude přerušovat při stavbě obchvatu Loun provoz," uvedl.

Denně na I/7 kolem Loun projede až 13 tisíc aut. V daném úseku se státu podařilo vykoupit všechny potřebné pozemky, žádný se nemusel vyvlastňovat.

Seznam úseků dálnic, které se letos zprovozní nově nebo po rekonstrukci: 

KRAJ TYP STAVBY DÉLKA
Vysočina Modernizace D1 u Velkého Meziříčí 5,9 km
Středočeský kraj Vybudování obchvatu mimo obec Řevničov  4,2 km
Středočeský kraj Vybudování přeložky silnice I/6 na trase Nové Strašecí - Řevničov dálnice D6  5,6 km
Středočeský kraj Modernizace D1 v úseku Soutice-Loket 10 km
Moravskoslezský kraj  Stavba dálnice D48 Rybí - MÚK Rychaltice 11,5 km

Video: Podívejte se, jak pokračuje výstavba D1 z Hradce Králové do Jaroměře

Jak pokračuje výstavba D11 z Hradce Králové do Jaroměře. | Video: ŘSD
 

Právě se děje

Další zprávy