Chaos, rušené spoje i vraky na kolejích. Otestovali jsme první den drážní revoluce

Michael Bouška Michael Bouška
Aktualizováno 15. 12. 2019 17:39
Na řadě železničních tratí vyjeli v neděli spolu s drážním “novým rokem” neboli novým jízdním řádem soukromí dopravci, kteří nahradili stávající státní České dráhy. Některým z nich se však nevyhnuly problémy a jejich spoje musely být zrušeny. V Ústeckém kraji, kde se nově potkává dokonce šest dopravců, se cestování vydal v první den nového grafikonu otestovat redaktor Aktuálně.cz.

Právě v Ústeckem kraji čeká na cestující jedna z největších změn. Na tamějších tratích potkají nově šest železničních dopravců: kromě Českých drah ještě RegioJet, GW Train Regio, AŽD Praha, Arrivu a německého dopravce Die Länderbahn.

Na severozápad Čech se tak vydal i redaktor on-line deníku Aktuálně.cz, který zde v první den nového grafikonu testuje vlaky tří soukromých dopravců.

Jako první se redaktor svezl vlakem po takzvané švestkové dráze mezi Lovosicemi a Mostem, kterou provozuje společnost AŽD Praha. Této firmě nepatří jen samotné vlaky, ale i trať, která prošla kompletní rekonstrukcí. Dopravce ve svých spojích nabízí v prvních dnech bezplatné občerstvení.

Vlak společnosti AŽD Praha, která se jinak věnuje hlavně drážnímu zabezpečení, je čerstvě modernizovaný německý vůz Regio Sprinter.
Vlak společnosti AŽD Praha, která se jinak věnuje hlavně drážnímu zabezpečení, je čerstvě modernizovaný německý vůz Regio Sprinter. | Foto: Michael Bouška

Vlak společnosti AŽD Praha, která se jinak věnuje hlavně drážnímu zabezpečení, je čerstvě modernizovaný německý vůz Regio Sprinter. Cestující mohou využít například zásuvky pro dobíjení mobilních telefonů či wi-fi připojení. Vůz je také vybaven informačním systémem, který zobrazuje polohu spoje na mapě či přestupy v následující stanici.

Ve vagonu panuje rodinná atmosféra a je vidět, že zahájení provozu je pro zaměstnance AŽD Praha srdeční záležitostí. Většinu cestujících tvoří železniční nadšenci.

Žlutí poprvé v zeleném

Další spoj, který redaktor Aktuálně.cz vyzkoušel, provozuje RegioJet. Lidé ale jejich vlak na první pohled nemusí poznat, místo tradiční žluté jsou vlaky RegioJetu v Ústeckem kraji nabarvené na zeleno. Z jeho linky z Mostu do Žatce je však v první den provozu většina na palubě přítomných cestujících zklamána. Zlepšení proti Českým drahám se nekoná, jedinou novinkou je wi-fi připojení.

Místo tradiční žluté jsou vlaky RegioJetu v Ústeckem kraji nabarvené na zeleno.
Místo tradiční žluté jsou vlaky RegioJetu v Ústeckem kraji nabarvené na zeleno. | Foto: Michael Bouška

Motorová jednotka, kterou sem bude dopravce posílat ještě dva roky, je uvnitř značně zdevastovaná a zašlá. Informační systém ve voze sice je, ale nefunguje. Z venku kvůli tomu cestující na první pohled nepozná, kam spoj jede.

Stejné ojeté motorové jednotky sice provozuje i Arriva, ta však na rozdíl od RegioJetu vlaky uvnitř modernizovala.

Špatnou zkušenost s RegioJetem v Ústeckém kraji měl i redaktor České televize Jan Beránek. Spoj, kterým chtěl štáb jet, byl z technických důvodů zrušen.

"Jednotky 628 jsou v Ústeckém kraji pouze dočasné řešení do doby, než budou vyrobena a nasazena zcela nová moderní vozidla," sdělil Aktuálně.cz mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj. Momentálně se podle něj vyrábějí úplně nové elektrické jednotky Pesa Elf.eu, které RegioJet pořizuje právě kvůli vlakům v Ústeckém kraji. "Nasadíme je do provozu s jízdním řádem 2021/2022 a cestujícím nabídnou plný cestovní komfort a další služby," dodal Ondrůj.

Problémy se však nevyhnuly ani Arrivě. Spoj z Českých Budějovic do Prahy nabral více než dvouhodinové zpoždění. Na vlak z Prahy do Tanvaldu zase společnost poslala náhradní soupravu složenou z historických vozů.

Redaktor Aktuálně.cz vyzkoušel i vlak Arrivy. I když na své rychlíky z Rakovníku do Prahy nasazuje stejný motorový vůz jako RegioJet, jeho interiér se dočkal kompletní modernizace. Připomíná tak spíše dálkové mezinárodní vlaky. Nechybí stolečky, zásuvky či internetové připojení.

"V porovnání s tím, co tu jezdilo dříve od Českých drah, je to skvělé," pochvaloval si jeden z cestujících na spoji Rakovník-Praha Arrivu. 

Dopravce Arriva.
Dopravce Arriva. | Foto: Michael Bouška

Drobný problém zaznamenal redaktor i další cestující s kontrolou jízdenek. Jeden ze zákazníků se chtěl prokázat SMS kódem, který Arriva po nákupu zasílá. U průvodčího ale neuspěl. Požadoval po něm QR kód, který ale paradoxně nemohl kvůli absenci čtečky přečíst.

Otestovali jsme i zmíněný náhradní vlak společnosti Arriva, který byl složený z historických vozů s nápisy Československé dráhy. Souprava jezdila na rychlících z Prahy do Tanvaldu. I přes to, že redaktor využil tento spoj pouze na několik minut jízdy, vycházel z vlaku zmrzlý. Vůz totiž netopil. Spojem jela i skupina dětí, které si na mráz také stěžovaly. Interiér navíc působí "vojenským" dojmem, ve dveřích mezi vozy jsou mříže.

Arriva tyto vozy nasazuje jen dočasně. Na vlacích mají brzy jezdit jednotky odkoupené z Německa, které Arriva nasazuje na ostatních svých linkách.

Na novou trať vyjel i další soukromý dopravce - Leo Express. Ten vyrazil se svými motorovými vlaky Lint na závazkových tratích mezi Ústím nad Orlicí a Mlýnickým Dvorem a také mezi Dolní Lipkou a Hanušovicemi.

Jako předvánoční dárek jezdí cestující s Leo Expressem na Ústeckoorlicku až do středy zdarma, aby si mohli vyzkoušet naše služby. Zároveň dostávají v prvních dnech jízdy zdarma cukroví a čaj a kávu. Nízkopodlažní motorové jednotky Lint mají klimatizaci i bezbariérovou toaletu, jejich stáří je 15 let a prošly modernizací.

 

Právě se děje

Další zprávy