Doprava po moři kolabuje. České obchody řeší zpoždění dodávek i zdražování zboží

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
8. 2. 2021 5:30
Zájem o zboží ze zámoří je v současnosti velký, volných kontejnerů je však málo. Náklady na lodní dopravu tak mnohonásobně rostou. Pociťují to i čeští obchodníci - bojují se zpožděním dodávek i s tím, jak nastavit konečnou cenu, aby byla ještě přijatelná pro zákazníka. V nabídce jim přitom schází i desetina produktů.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Na začátku minulého roku se námořní doprava mezi Asií a Evropou s tím, jak Čínu pohltila pandemie koronaviru, výrazně utlumila. Když se ale vzpamatovala Asie, koronavirus a s ním spojená omezení dopadly pro změnu na Evropu. Došlo k omezení dopravy a kontejnery zůstaly "zaparkované" v přístavech cílových zemí - tedy v Evropě či USA. Podle odhadů se obrat globální kontejnerové dopravy loni celkově snížil o čtyři až pět procent.

V druhé polovině roku ovšem začal u zákazníků zájem o zboží znovu výrazně růst. Jenže Čína neměla do čeho nakládat. Situace tak začala koncem roku eskalovat.

"Zatímco ještě před deseti lety stálo dopravit kontejner o délce 20 stop (6,1 metru, pozn. red.) do Asie cca 1000 dolarů, rok nato došlo k prvnímu výraznému zdražení, a to na hodnotu 1400 USD. Poté byl určitou dobu klid a cena se upravovala většinou jenom kosmeticky. Začátek letošního roku přinesl neuvěřitelné informace o ceně kontejnerové přepravy námořní cestou," popisuje situaci pro on-line deník Aktuálně.cz místopředseda Asociace exportérů Otta Daněk.

Pro představu - loni stálo poslat 20stopý kontejner po moři ze severu Evropy do Číny asi 1800 dolarů, tedy v přepočtu asi 39 tisíc korun. U kontejneru s délkou 40 stop to pak bylo 2500 USD (zhruba 53 800 Kč). Z Číny do Evropy pak byla cena asi o třetinu vyšší.

To se ale se začátkem letošního roku změnilo. "Za kontejner o dvaceti stopách je požadována cena 10 000 až 12 000 USD (tedy až více než 258 tisíc korun, pozn. redakce) a za kontejner o délce 40 stop pak 12 000 až 14 000 USD," popisuje dále Daněk. "Navíc termíny pro oba směry jsou do konce února beznadějně naplněné a zakázky jsou zatím potvrzovány na březen," dodává.

Podle Asociace exportérů došlo "k absolutnímu zhroucení" trhu s kontejnerovou dopravou. Problém není jen v dopravě mezi Evropou s Čínou, ale například i s USA či Indií. "Z důvodu covidu-19 je na lodích nedostatek volného prostoru," vysvětluje Daněk. Plné jsou také kapacity nejbližších přístavních terminálů, jako je Hamburg, Bremerhaven nebo Koper.

Zákazník za to zaplatí

Komplikovanou situaci v lodní dopravě potvrzují také oslovení obchodníci v Česku. Například e-shop Mall.cz pozoruje zdražování lodní přepravy již od loňského podzimu.

"Situace se zatím rozhodně nelepší a od dodavatelů už máme indikace, že se toto zdražení promítne i do cen výrobků a dostaneme od nich nové ceníky. S velkou pravděpodobností se to bude týkat všech kategorií napříč sortimentem," říká pro Aktuálně.cz mluvčí e-shopu Pavla Hobíková.

Podle obchodního ředitele Czc.cz Tomáše Pilského se náklady na dopravu zboží zvýšily osm- až 15krát. "Snažíme se samozřejmě hledat co nejlevnější cesty a zboží dovézt stále za přijatelné ceny pro naše zákazníky," říká Pilský.

Kvůli ceně má prodejce s elektronikou problém i s doručováním dodávek. "Přesný objem vám neumíme vyčíslit. Obecně ale vnímáme, že některé značky odmítají část svého portfolia aktuálně z Asie vozit kvůli ceně za dopravu. Pokud vezmeme v potaz i nedostupnost zboží, odhadujeme, že nám aktuálně chybí cca 10 procent standardního portfolia v nabídce," vypočítává Pilský.

Podle ředitele logistiky e-shopu Alza.cz Michala Ondomiši se kvůli nedostatku kapacit zpomalila mezinárodní doprava jako celek, a to jak letecká, tak námořní i železniční.

"Tranzitní čas letecké dopravy od odesílatele až k zákazníkovi je za normálních okolností z Asie do Evropy cca šest dní včetně návazných operací, jako je celní odbavení. Aktuálně se tato doba protahuje už na čínském úseku, kde se čeká na knihování volného prostoru v letadle. Zároveň se létá s překládkou, počet přímých letů byl kvůli covidu-19 omezen, a protahuje se tedy i samotný letecký úsek," popisuje Ondomiši s tím, že nyní je dopravní lhůta dvojnásobná.

"U námořních přeprav nastávaly největší problémy v Asii ještě před odplutím lodi. Přibližně tři týdny se čekalo na volné kontejnery a prostor," dodává s tím, že nyní je z původních 45 dnů dopravy asi 66. Železniční přepravy přitom podle Ondomišiho kopírují stejný trend jako námořní.

Problémy s dodávkami pocítil také český výrobce vířivek USSPA. "My sice nepotřebujeme kontejnery pro náš export - spa a swim spa vozíme do zahraničí v kamionech, ale v kontejnerech se k nám plaví díly a materiál od našich strategických dodavatelů z USA - od Ohia přes Floridu po Kalifornii. Problémy s kontejnery nás zasáhly už na podzim. Když obor spa po jarním šoku skočil z útlumu do boomu, přestali dodavatelé dílů stíhat," popisuje stav výkonný ředitel firmy Jan Kadlec.

"My jsme už v létě navýšili objednávky komponent, ale do podzimu je nebyl výrobce schopný kompletně plnit a nás to dostávalo do svízelných situací. Když díly z červencové objednávky konečně v říjnu vyrobili, nebyl volný žádný kontejner, kterým by je poslali. Části dodávky jsme sem horko těžko dostávali letecky. Právě do letecké přepravy se postupně problém s kontejnery přesunul a ceny šly dramaticky nahoru," doplňuje.

Vítězem jsou dopravci

"Situace na americkém západním pobřeží je opravdu špatná, nejsou dostupné žádné prázdné kontejnery, kvůli koronaviru v přístavech není dostatek personálu, který by zboží naložil a vyložil, a jsou tu i další problémy, které způsobují nepředvídatelná zpoždění," shrnuje pro svého zákazníka USSPA Günter Buchert z evropské pobočky amerického výrobce trysek.

"Kontejnery máme připravené k odeslání od listopadu 2020 a na palubu směrem do Evropy se ještě nedostaly," dodává.

Podle Daňka z Asociace exportérů lze návrat k normálu očekávat s útlumem pandemie. Přelomový v cenách může být také čínský Nový rok, který letos připadá na 12. února. S čínským Novým rokem a obdobím kolem tohoto data se pojí hromadné cestování lidí za rodinami, které představuje extrémní zátěž pro čínskou dopravní infrastrukturu.

"Po zklidnění této situace je očekáváno zlevnění přepravy, ale o kolik, to je zatím ve hvězdách," doplňuje Daněk. Podle Ondomišiho z Alza.cz se růst cen zastavil už na začátku února. "Což souvisí s poklesem poptávky, kdy mnoho čínských dodavatelů již začíná zavírat provozy před začátkem oslav čínského Nového roku," potvrzuje.

Také prokurista dopravní společnost Geis Air+Sea David Knobloch předpovídá, že ceny námořní přepravy z Číny skutečně v nejbližší době klesnou, a to nejpozději v průběhu března.

Vítězně tak zatím z dopravní krize způsobené koronavirem vycházejí dopravci. Například největší kontejnerový dopravce po moři, dánská společnost A.P. Moller-Maersk, zvýšil v loňském třetím čtvrtletí zisk před úroky, daní a odpisy (EBITDA) o 39 procent na 2,3 miliardy dolarů, tedy v přepočtu zhruba 51 miliard korun.

Podnik uvedl, že těžil právě z vyšších přepravních sazeb a také z levnější ropy. A právě výsledky tohoto rejdařského gigantu jsou považovány za ukazatel vývoje globálního obchodu. Generální ředitel společnosti Sören Skou ovšem už v listopadu prohlásil že vysoká míra nejistoty na poli námořní dopravy, hlavně z pohledu dodavatelů, přetrvá i v příštích čtvrtletích. 

Jak se zpožďuje doprava zboží do Evropy:

  • Letecká doprava

Tranzitní čas letecké dopravy od odesílatele až k zákazníkovi trvá za normálních okolností z Asie do Evropy zhruba 6 dní včetně návazných operací, jako je celní odbavení. Aktuálně se tato doba protahuje už v Číně, kde se čeká na knihování volného prostoru v letadle. Zároveň se létá s překládkou - počet přímých letů byl kvůli covidu-19 omezen, a protahuje se tedy i samotný letecký úsek. "Last mile delivery", tedy poslední etapa cesty, v destinaci v zásadě problém není. Celkový tranzitní čas letecké dopravy se v dobách největších kapacitních problémů protáhl více než dvojnásobně na cca 14 dnů.

  • Námořní doprava

U námořních přeprav nastávaly největší problémy ještě před odplutím lodi v Asii. Přibližně 3 týdny se čekalo na volné kontejnery a prostor. Zatímco normálně je tranzitní čas z čínského základního přístavu - například Šanghaje - zhruba 5 dnů na nakládku, vyclení a doručení k lodi, 33 dnů na moři a 7 dnů na importní vyclení a doručení, v době krize námořních doprav se celkový čas prodlužuje o dobu čekání na volný prostor v místě původu zboží. Ze 45 dnů se tak stává 66.

  • Železnice

Železniční přepravy kopírují stejný trend jako námořní. Běžně se u nich tranzitní čas skládá ze zhruba 6 dnů ve skladu, 15 dnů na železnici a dvou dnů na doručení a vyclení. I zde se ale projevila nutnost čekání na volné kontejnery, a doba dopravy je tak nyní o dva až tři týdny delší.

Zdroj: Alza.cz

 

Právě se děje

Další zprávy