Tajný let tři kilometry nad zemí. Wizz Air vysvobodil svůj letoun z Ukrajiny

Filip Vokoun Filip Vokoun
20. 9. 2022 12:28
Maďarskému nízkonákladovému dopravci Wizz Air se povedl neobvyklý kousek. Aerolinky dostaly z Ukrajiny letadlo, které tam po vypuknutí války na skoro sedm měsíců uvízlo. Piloti s ním minulý týden absolvovali zhruba 370 kilometrů dlouhou cestu do polských Katovic, přestože je vzdušný prostor nad Ukrajinou uzavřen.
Letoun Airbus A320 maďarských aerolinek Wizz Air, ilustrační foto.
Letoun Airbus A320 maďarských aerolinek Wizz Air, ilustrační foto. | Foto: Reuters

Airbus A320 aerolinek Wizz Air se minulé úterý vydal na riskantní cestu ze Lvova do Polska. Aby letadlo nesestřelily ruské rakety či ukrajinská protivzdušná obrana, muselo letět ve výšce pouhých deseti tisíc stop, tedy tří kilometrů. To je zhruba o sedm kilometrů méně, než je běžné.

Posádka zapnula letový odpovídač až při přeletu přes hranice. Trasu stroje tak mohl zachytit server Flightradar24, který následně o mimořádné události informoval na sociálních sítích.

Záchranu letadla poté potvrdil i sám dopravce. "Společnost Wizz Air potvrzuje, že po důkladném posouzení rizik a důkladné přípravě její letoun, který se nacházel ve Lvově, odletěl ze zdejšího Mezinárodního letiště Daniela Haličského a dne 13. září 2022 úspěšně přistál v Katovicích," uvedl mluvčí dopravce pro server Aviation Source. 

Jak se dopravci podařilo získat povolení pro odlet ze země, není jasné. Aerolinky Airbus nevlastní, ale pronajímají si ho od japonské společnosti Tokyo Century Corporation.

Airbus uvízl ve Lvově poté, co sem letěl z německého Memmingenu pouhý den před ruskou invazí. Již čtyři dny po začátku války společnost oznámila, že při nejbližší příležitosti hodlá tento a další své letouny z Ukrajiny získat zpět.

V zemi má totiž i nadále další tři Airbusy A320, ty jsou však uvězněny na letišti v Kyjevě, které se od polských hranic nenachází tak blízko jako Lvov. Dopravce o nich navíc nemá žádné informace.

Wizz Air není prvním přepravcem, kterému se po uzavření vzdušného prostoru nad Ukrajinou povedlo "vysvobodit" letoun. Začátkem dubna se ukrajinské společnosti Windrose Airlines podařilo odletět ze stejného letiště a přistát ve Varšavě. Piloti tehdy přes polské hranice letěli v pouhých dvou kilometrech nad zemí.

Ukrajinské ministerstvo dopravy minulý týden uvedlo, že je připraveno obnovit provoz na lvovském letišti, pokud získá bezpečnostní záruky od Západu. Zatím ovšem není jasné, jak by tyto záruky měly vypadat.

 

Právě se děje

Další zprávy