Video: Jak se staví náklaďák. Studenti si v Třebíči smontovali vlastní tatrovku

Ekonomika Ekonomika
11. 2. 2019 15:05
Studenti z třebíčské střední průmyslové školy postavili vlastní verzi náklaďáku Tatra Phoenix. V pondělí vůz poprvé nastartoval, před tím však musel projít stejnou diagnostickou kontrolou, jakou automobilka testuje vozidla vyrobená v kopřivnické továrně.
Třebíčští studenti postavili Tatru Phoenix. | Video: Tatra Trucks

Projekt zorganizovala automobilka Tatra společně s Krajem Vysočina, Krajskou správou a údržbou silnic Vysočiny a třebíčskou střední školou.

"Studenti postavili opravdový nákladní vůz. Projekt tak obohatil výuku středoškoláků výuku středoškoláků. Volba padla na třebíčskou průmyslovku, protože už tam měli zkušenosti se stavbou jiných, i když menších vozidel z minulosti. Po oživení tatrovka dostane speciální nástavbu a bude sloužit silničářům u nás na Vysočině," vysvětlila radní Kraje Vysočina pro školství Jana Fialová, která měla projekt na starosti. Po nezbytné kontrole "tatrovka" vyjela na zkušební jízdu.

Třebíčští studenti postavili novou Tatru Phoenix.
Třebíčští studenti postavili novou Tatru Phoenix. | Foto: Tatra Trucks

S montováním vozu začali studenti v polovině loňského roku, kdy společnost dodala studentům stovky dílů jako podvozku s centrální nosnou rourou, kabiny a motoru s převodovkou, potřebných k sestavení vozu, které putovaly do dílen, kde studenti vůz po školení v kopřivnické automobilce sestavovali.

"Už dříve studenti stavěli sportovní vozy nebo traktor, ale Tatra Phoenix byla pro studenty novou zkušeností," řekl ředitel Střední průmyslové školy v Třebíči Zdeněk Borůvka. Dále bude vůz sloužit nejen jako učební pomůcka, ale také k údržbě silnic.

"Složilo se to do jedné dílny a v podstatě někdy koncem září na tom kluci začali dělat. Stavěli to do kupy postupně, podvozek, šasi, motor, převodovku, kabinu, rozvody, vzduchotechniku a tak dál. Chodili tam dvakrát týdně," popsal Borůvka.

Během tří měsíců byl vůz hotový. "Já jsem čekal, že to bude komplikovanější, že to bude složitější. Je pravda, že měli za sebou chlapy z Tatrovky, to znamená, když to stavěli a narazili na něco, tak jim poradili, řekli, takhle jo, takhle ne. V každém případě pro ně skvělá zkušenost. Fakt mám obrovskou radost, že kluci jsou spokojení, jsou nadšení, dělali něco, co je baví," řekl ředitel.

Se zásadnějšími problémy se podle něj učni nesetkali. "Pokud vím tak všechno bylo připraveno, skoro bych řekl, dokonale. Vím, že když dávali kabinu, tak že měli trošku problém to tam napasovat, ale že by byl nějaký problém, že něco nezapadá, tak o něm nevím," řekl Borůvka.

Učni vůz sestavovali v dílnách KSÚS. "Byli jsme z toho všichni diví, protože to bylo něco, co jsme v životě nezažili, a něco, co nezažijeme, protože takové věci, takový projekt je pro nás všechny snem," řekl za studenty Michal Mejzlík.

"Připojením k projektu chceme podpořit technické vzdělávání u nás, protože kvalitních odborníků v technických oborech je velký nedostatek," řekl obchodní a marketingový ředitel Tatra Trucks Petr Hendrych.

Tatra plánuje pokračovat v podobné spolupráci s dalšími kraji a školami v rámci komplexního vzdělávacího projektu nazvaného Tatra do škol.

 

Právě se děje

Další zprávy