Železničáři si za devět milionů půjčí na týden 40 let staré TGV. Má ukázat budoucnost

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
23. 5. 2022 16:06
Správa železnic uzavřela smlouvu na několikadenní pronájem prezentačního rychlovlaku TGV, kterým bude v červnu propagovat na tuzemské železnici přípravu vysokorychlostních tratí v zemi. Od francouzské společnosti SNCF si ho půjčí za 379 tisíc eur (asi 9,3 milionu korun). V pondělí o tom informovala Správa železnic.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Wikipedia Commons

Vlaky TGV jsou průkopníkem vysokorychlostní železnice v Evropě, jezdí rychlostí přes 300 kilometrů v hodině. V Česku je maximální povolená rychlost na železnici 160 km/h.

Správa chce francouzským rychlovlakem blíže představit projekty přípravy rychlotratí v Česku. "Jde o největší infrastrukturní záměr v historii samostatného Česka s předpokládanými náklady zhruba 700 miliard korun. Příjezd soupravy TGV je symbolem a také prostředkem, jak veřejnosti přiblížit proces přípravy nových tratí a předat podrobnosti, které od nás lidé očekávají," uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Desetivozová souprava nejprve zastaví 6. června v Praze na hlavním nádraží, v dalších třech dnech bude vlak k vidění v areálu brněnského výstaviště v rámci veletrhu Rail Business Days. Dalšími zastávkami vlaku bude 10. června stanice v Jihlavě a o den později hlavní nádraží v Ústí nad Labem. Poté se vlak přes Německo vrátí do Francie.

Smlouva o pronájmu zahrnuje náklady na pronájem soupravy, mzdy personálu a také kompenzační náklady SNCF. Svoboda v této souvislosti připomněl, že na prezentaci se budou podílet i některé technologické, projektantské nebo stavební firmy z oblasti železnice. "Díky jejich podpoře pokryjeme významnou část nákladů na zajištění akce," podotkl. Na přepravě soupravy po českém území bude Správa železnic spolupracovat s nákladním dopravcem ČD Cargo.

Prezentovaný typ TGV PSE s evidenčním číslem 16 dodala francouzským státním drahám společnost Alstom v roce 1980. Vlak jezdil na trati mezi Paříží a Lyonem. Vlak tvoří dva hnací a osm vložených vozů o celkové délce 200 metrů, v původní konfiguraci nabízel 368 míst.

V roce 1981 dosáhl rychlostního rekordu 380 km/h, na běžných spojích pak jezdil 300 km/h. V pravidelném provozu sloužil do roku 2018, celkem najezdil více než 13 milionů kilometrů.

Stavba prvního úseku vysokorychlostní železnice v Česku by podle současných plánů měla začít v roce 2026, provoz asi o čtyři roky později. Správa železnic při přípravě rychlodrah vymezila prioritní úseky, které chystá ve zrychleném režimu. Jde o úseky Praha Běchovice - Poříčany, který je zatím v přípravě nejdál, dále Poříčany - Světlá nad Sázavou, Velká Bíteš - Brno, Modřice - Šakvice, Prosenice - Ostrava Svinov, Praha Vysočany - Lovosice/Litoměřice a Ústí nad Labem západ - státní hranice ČR s Německem.

V současnosti je na českých železnicích maximální povolená rychlost 160 km/h. Nejrychlejší trasy připravovaných rychlotratí by v budoucnu měly umožnit maximální rychlost až 320 km/h, další části jsou připravovány pro rychlost okolo 200 km/h.

 

Právě se děje

Další zprávy