Airbus vydraží části svého obřího letounu A380. Nabízí schůdky, vozíky i sedačky

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
4. 10. 2022 10:24
Milovníci letadel získají možnost vlastnit část dvouposchoďového dopravního letadla Airbus A380. Firma totiž od 13. do 15. října pořádá aukci, ve které nabídne zhruba 500 částí tohoto stroje. Mezi nabízenými předměty jsou lampy, bar, vozíky, sedadla, označení nouzových východů, dětské postýlky a dokonce i záchranné lano z kokpitu.

Zájemci budou moci také získat umělecká díla vytvořená pouličními umělci s využitím různých částí letadla, například lopatek motoru. 

Většina dílů nabízených v aukci je z letounu A380 MSN13, který byl uveden do provozu v roce 2008.

Agentura Bloomberg upozornila, že například umyvadlo z falešného mramoru z kabiny první třídy se prodává za dva tisíce dolarů, tedy v přepočtu téměř 50 tisíc korun. Zisk z aukce získá nadace Airbusu na pomoc financování humanitárních aktivit.

Největší letadlo na světě pro přepravu cestujících Airbus představil v roce 2005. Je jediným dvoupatrovým letadlem v plné délce. Největšími odběrateli tohoto letadla se staly aerolinky Emirates.

Letoun měl původně způsobit revoluci v civilním letectví, neefektivní design a nízká poptávka v době pandemie nemoci covid-19 ale firmu Airbus donutily, aby výrobu letadla v roce 2021 ukončila.

 

Právě se děje

Další zprávy